Magazín

6 chutných nápadov na raňajky

Inšpirácie ako potešiť svoje polovičky, rodičov, starých rodičov, deti, obľúbených kolegov v práci… čiže každého koho máte radi. Môžete si vybrať medzi sladučkými lievancami, ružovými palacinkami plnenými kešu krémom, srdiečkovým vajíčkovým chlebíkom či pralinkami obaľovanými v sušených jahodách, ktoré môžete darovať ako bonboniéru.

1. Keď ráno času niet: Ružové müsli, ktoré nespí (príprava deň vopred)

Tieto raňajky sa pripravia samy, pokým my v perinách počítame ovečky. Ak si müsli chceme vziať ráno so sebou, najlepšie je pripraviť si všetky ingrediencie priamo do uzatvárateľnej nádoby, po ktorú sa ráno len načiahneme a môžeme vyraziť.

Pri raňajkách za domácim stolom odporúčame müsli vytiahnuť z chladničky hneď po zobudení, aby nebolo príliš studené. Na raňajky je tiež vynikajúce domáce zapekané musli, ktoré sú tiež vhodnou voľbou na raňajky pri dodržiavaní delenej stravy.

Recept na jeden pohár
Čas prípravy: 5 minút

Do pohára v tomto poradí nasypeme:

  • 2 PL čerstvých/mrazených malín
  • 50 g (pol hrnčeka) ovsených vločiek
  • 1,5 ČL chia semiačok
  • 100 ml mlieka / rastlinného mlieka
  • 1-2 PL javorového sirupu alebo medu
  • 5 PL bieleho jogurtu
  • 1 ČL mletej škorice

Na záver dobre premiešame a necháme cez noc odstáť v chladničke. Ingrediencie stačí premiešať aj tesne pred zjedením. Ak ich totiž nepremiešate, vzniknú vám pekné jednotlivé vrstvy a pohár tak pôsobí dekoratívnejšie. Ráno navrch už len poukladáme maliny a môžeme vychutnávať.

2. Tip na darček: Raňajková bonboniéra s energetickými pralinkami

Na 12 až 15 praliniek potrebujeme:

  • 50 g kvalitnej 70% horkej čokolády
  • 70 g na jemno mletých lieskových alebo vlašských orechov
  • 100 g sušených datlí alebo datlovej pasty (dostať v Bio obchodoch)
  • 1 PL chia alebo drvených ľanových semiačok
  • 2 PL arašidového masla
  • nasekané sušené jahody alebo maliny (dostať v Bio obchodoch/vybraných potravinách)

Čokoládu a sušené datle nasekáme na jemno, zmiešame s mletými orechmi, semiačkami a arašidovým maslom. Rukami dobre premiešame a vyformujeme rovnako veľké guľôčky, ktoré obalíme v kúskoch sušených jahôd. Dáme aspoň na 20 minút odležať do chladničky, aby stuhli.

Pralinky si môžeme vziať do práce ako raňajky so sebou alebo ich zabaliť do peknej krabičky a obdarovať niekoho, koho máme radi.

3. Keď chceme ohúriť: Celozrnné čučoriedkové lievance s tvarohom

Recept pre 2 osoby

Potrebujeme:

Na lievancové cesto (môžeme si ho pripraviť aj deň vopred, aby sme ušetrili čas) :

  • 125 ml sójového mlieka (môže byť aj obyčajné)
  • 100 g celozrnnej múky
  • 1 vajce
  • 25 g hnedého cukru / 2 PL medu
  • 1/2 balíčka vanilkového cukru
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • olej
  • štipku soli
  • mrazené/ čerstvé čučoriedky (množstvo podľa chuti)

Na plnku:

  • 250 g jemného tvarohu
  • javorový sirup

V miske si zmiešame múku, polovicu cukru (teda 12 g), prášok do pečiva a vanilkový cukor. Pridáme žĺtko, 1,5 PL oleja a sójové mlieko. Z bielka a zvyšného cukru si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne vmiešame do našej misky so zvyšnými surovinami na hladké cesto.

Rozohrejeme si panvicu, ktorú pred každou dávkou lievancového cesta potrieme olejom. Na jeden lievanec pripadnú cca 2 lyžičky cesta. Na každý lievanec pridáme primerané množstvo čučoriedok. Po stuhnutí spodnej časti, alebo keď sa nám na vrchu začnú tvoriť bublinky, lievanec obrátime ako palacinku a opečieme aj z druhej strany do zlatista.

Tvaroh zmiešame s javorovým sirupom/medom podľa chuti. Lievance potrieme tvarohom alebo marhuľovým lekvárom a navrstvíme do veže, ktorú posypeme zvyšnými čučoriedkami a polejeme javorovým sirupom.

Lievance môžete nasledujúce ráno prestriedať s vynikajúcimi cuketovými muffinami s čokoládou, ktoré vedia byť príjemnou zmenou.

4. Keď niekto rád slané: Srdiečkový toast s vajíčkom

Na 4 toasty potrebujeme:

  • 8 celozrnných toastových chlebíkov
  • 2 vajíčka
  • 4 plátky syra
  • 4 plátky bielkovinovej šunky
  • poľníček
  • olej
  • kečup
  • Srdiečkovú formičku alebo šikovné ruky a nôž

Do 4 chlebíkov vykrojíme srdiečko. Tie ostatné, nevykrojené, na panvici na troške oleja opražíme do chrumkava z oboch strán a dáme na tanier. Na toast poukladáme syr, šunku, šalát a trošku kečupu.

Vajíčka osolíme, okoreníme a rozmixujeme vidličkou. Vykrojené toastové chlebíky najskôr z jednej strany opečieme do chrumkava, potom otočíme a do srdiečka vlejeme vajíčkovú zmes. Jedno vajíčko na dva toasty. Ak ho tam je viac, toast sa začne zospodu pripalovať pričom vajíčko je stále surové.

Keď je vajíčko hotové, položíme ho navrch a hotovooo! Môžeme posypať mletou červenou paprikou a mletým korením.

Dobrým typom na raňajky, ktoré v zhone zbalíte aj so sebou sú mäkké maslové sušienky s obľúbenou nátierkou.

Romantiku aj chuť do jedla výborne podporí obľúbený sladko-slaný nápoj z paradajkového džúsu – vyskúšajte recept na Bloody Mary.

5. Pre náročných raňajkových gurmánov: Ružové palacinky s kešu krémom

Ružové palacinky sú nielen pastvou pre oči, ale aj pre chuťové poháriky. My sme ich pripravili v mini verzii ako palacinkovú vežu, ale môžete si ich spraviť aj veľké a zrolovať/preložiť ako klasickú palacinku. Pre čokoholikov odporúčame ešte poliať roztopenou horkou čokoládou:)

Recept pre 2 osoby

Potrebujeme:

Na cesto (môžeme si ho pripraviť aj deň vopred, aby sme ušetrili čas):

  • 100 g hladkej pšeničnej/špaldovej múky
  • 2 vajcia
  • 120 ml šťavy z červenej repy
  • 80 ml sójového mlieka
  • 2 PL medu
  • olej na opekanie

Na kešu krém:

  • 100 g kešu orechov
  • 2 PL medu alebo javorového sirupu
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 3 lyžice mandľového, kokosového alebo ľubovoľného mlieka
  • štipku soli

Všetky prísady na cesto zmiešame a necháme 5 minút odstáť. Na panvici rozohrejeme trošku oleja a z cesta upečieme tenké ružové palacinky. Opekáme len z jednej strany, aby sa neporušila jednoliata štruktúra palacinky.

Kešu orechy spolu so všetkými ingredienciami dáme do mixéra a vymixujeme do krémovej konzistencie. Palacinky naplníme kešu krémom a podávame napríklad s drobným ovocím a posekanými kešu orechmi.

Ak máte radi slovenskú klasiku, vyskúšajte recept na bábovku, ktorá je výborná aj na raňajky, s džemom či čokoládovým krémom. Prípadne rovnako tradičné hanácke koláče alebo škoricové slimáky.

6. Pre smoothie-maniakov: Ružové smoothie s malinami a banánom

Toto smoothie je tak krásne ružové a lahodné. Na jeden pohár potrebujeme:

  • 1 menší banán
  • za hrsť mrazených alebo čerstvých malín
  • mandľové/ovsené mlieko podľa požadovanej konzistencie
  • 1 ČL chia semiačok
  • javorový sirup/med na osladenie

Všetky ingrediencie vymixujeme do hladka. Ozdobíme malinami a chia semiačkami. Chia semienka sa výborne hodia aj na prípravu kokosovéhu pudingu, ktorý je vďaka vysokému podielu bielkovín, skvelým tipom na dobrý štart do dňa.

Rovnako chutné a osviežujúce je tiež jahodovo broskyňové smoothie.

Ak vám zostalo niekoľko prebytočných mäkkých banánov, rozhodne ich nevyhadzujte. Radšej vyskúšajte fantastický recept na čokoládovo-banánové muffiny.

Kategorie:

Magazín

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang