Hlavné jedlá

Chrumkavé zemiakové Rösti – recept

Zemiakové placky sú jedným z najobľúbenejších pokrmov v mnohých krajinách na celom svete. Jednoduché, chutné a ľahko prípraviteľné, tieto placky sú skvelou voľbou pre rýchle raňajky, obedy alebo večere. V tomto článku sa pozrieme na to, čo zemiakové placky sú, ako sa pripravujú a aké sú najlepšie spôsoby ich podávania.

Jedno z najtradičnejších slovenských jedál – zemiakové placky. Jednoduchá a nenáročná pochúťka, ktorá však vždy poteší chuťové bunky a navodí pocit domácej pohody. Konzumovať ich možno na stovky spôsobov.

Ak hľadáte príjemné, upokojujúce jedlo, ktoré vás určite poteší, vyberte si zemiakové placky. Tieto chutné placky sa pripravujú z nastrúhaných zemiakov, cibule, múky, vajíčka a korenia. Môžu sa podávať ako súčasť tradičných raňajok alebo ako príloha či občerstvenie.

Pri príprave zemiakových placiek vždy začnite s tými najčerstvejšími surovinami. Pred strúhaním zemiakov ich dôkladne opláchnite a vydrhnite. Keď sú nastrúhané, pridajte ich do misy spolu s mletou cibuľou, múkou, vajíčkom a ľubovoľným korením, ako je cesnak, soľ, korenie alebo petržlenová vňať. Zmes miešajte, kým sa z nej nestane lepkavé cesto, a potom z nej vytvarujte malé placky.

Na prípravu zemiakových placiek použite panvicu na vysokom ohni a pridajte niekoľko lyžíc oleja. Keď je olej horúci, opatrne naň vložte placky. Smažte ich, kým nie sú z oboch strán zlatohnedé a chrumkavé, a otočte ich, keď okraje začnú získavať zlatistú farbu. Dávajte pozor, aby ste placky neprepiekli, inak budú príliš suché.

Keď sú zemiakové placky upečené, môžete ich podávať tak, ako sú, alebo ich kreatívne ozdobiť. Samozrejme, zemiakové placky sú fantastické s kyslou smotanou, syrom, slaninou, vajcom, zeleninou, cesnakovou nátierkou alebo jablkovou omáčkou, ale vyskúšajte ich aj s údeným lososom alebo ako plátok na hamburgery.

Ak hľadáte zdravú alternatívu, môžete placky podávať aj s čerstvými bylinkami alebo zeleninou ako paradajkami, uhorkami alebo avokádom, ktoré obsahuje zdravé tuky .

Okrem tradičných zemiakových placiek existuje mnoho variácií a prispôsobení tohto pokrmu. Napríklad môžete pridať syr alebo bylinky do cesta, aby ste získali ďalšiu chuťovú dimenziu, alebo môžete experimentovať s rôznymi druhmi múky, ako je kukuričná alebo ryžová múka, aby ste získali zaujímavé textúry.

V závislosti na vašich preferenciách a krajine, kde sa nachádzate, môžu zemiakové placky mať rôzne názvy a spôsoby prípravy. Napríklad v niektorých krajinách, ako sú Nemecko alebo Rakúsko, sú zemiakové placky známe ako „Kartoffelpuffer“ alebo „Reiberdatschi“ a môžu byť podávané s jablkovým kompótom alebo zelerovým šalátom.

V každom prípade sú zemiakové placky skvelým spôsobom, ako využiť sezónne zemiaky a pripraviť si rýchle a chutné jedlo, ktoré je bohaté na nutričné hodnoty pre celú rodinu.

Stačí zopár základných ingrediencií a zopár minút vo vašej kuchyni a môžete si vychutnať domáce zemiakové placky. Skúste ich aj vy a užite si tú jednoduchú, no chutnú pochúťku.

Zemiakové placky sú chutným jedlom na akúkoľvek dennú dobu. Ľahko sa pripravujú a určite sa stanú hitom pre priateľov a rodinu. Takže vezmite zemiaky a cibuľu a pustite sa do varenia.

Zemiakové rosti – recept

Rösti je tradičný švajčiarský recept. Ide o zemiakovú placku, ktorá sa pripravuje v mnohých prevedeniach a môžeme si do neho pridať napríklad strúhaný syr či šampiňóny.

Ingrediencie na zemiakové rosti

  • 8 väčších zemiakov
  • 1 cibuľu
  • 1 cesnak (podľa chuti)
  • muškátový orech
  • soľ, korenie
  • olej
  • maslo

Postup na zemiakové rosti

  1. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na hrubšie alebo na jemno, podľa toho ako máte radi.
  2. Nastrúhajte aj cibuľu a malý strúčik cesnaku.
  3. Z nastrúhaných zemiakov dobre vymačkajte tekutinu a premiestnite ich do misky.
  4. Zmiešajte s cibuľou a cesnakom, osoľte a okoreňte čiernym korením a strúhaným muškátovým orieškom.
  5. Dobre premiešajte.
  6. Na panvici si rozohrejte olej a umiestnite na ňu pripravenú zemiakovú zmes a vyformujte placku.
  7. Pri miernej teplote nechajte piecť 10-15 min.
  8. Potom Rösti pomocou taniera otočte a pečte aj z druhej strany cca 10-15 min. dozlatista, aby boli zemiaky dobre upečené.
  9. V polovici pečenia ešte na okraje pridajte kúsky masla, aby bolo Rösti extra chrumkavé.
  10. Podávajte len tak alebo s jogurtovo-bylinkovým dipom či šalátom.
  11. Výborne sa hodí aj ako príloha k rôznym jedlám.

TIP:  Rösti sa pripravuje aj z varených zemiakov. Ak sa rozhodnete pre túto verziu, uvarte si zemiaky v šupke deň vopred. Na ďalší deň ich ošúpte a postrúhajte na hrubom strúhadle. Ak používate varené zemiaky, stačí Rösti piecť 4-5 min. z každej strany do zlatista.

Klasické zemiakové Rösti potešia oko aj chuťové poháriky.

Mrkvové fit placky – recept

Raňajky, obed alebo večera? Rozhodnutie je na každom individuálne. Tento jednoduchý ovseno-mrkvovo-vajíčkový recept na placky sa totiž hodí na akúkoľvek príležitosť.

Ingrediencie na mrkvové fit placky

  • 250 g mrkvy
  • 2 ks vajíčka
  • 20 g ovsených vločiek (príp. bezlepková verzia s pohánkovými vločkami)
  • 1 strúčik cesnaku
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • sušená bazalka
  • olivový olej

Postup na mrkvové fit placky

  1. Mrkvu treba nastrúhať na jemnom strúhadle a zmiešať ju s vajíčkami, ovsenými vločkami a pretlačeným cesnakom. Dochutiť soľou, korením a sušenou bazalkou.
  2. Zo zmesi treba vytvarovať placky, ktoré sa opečú na panvici s troškou olivového oleja.
  3. Placky treba opekať z každej strany približne 2 minúty.
  4. Podávajú sa s jogurtovým dressingom a čerstvou zeleninou.
Placky poriadne zasýtia.

Zeleninovo-parmezánové placky – recept

Zeleninovo-parmezánové placky sú jednoduché a chutné vegánske placky, ktoré sa ľahko pripravujú. Sú skvelou alternatívou k tradičnému mäsovému jedlu. Môžu sa podávať ako samostatné jedlo, alebo sa môžu pridať do zmesi s ostatnou zeleninou, ako sú cukety, cícer alebo špargľa.

Ingrediencie na zeleninovo-parmezánové placky

  • 1/2 cukiny
  • 5 šampiňónov
  • 4 ks špargle
  • 6 ks reďkoviek
  • 6 vajíčok
  • 100 g parmezánu
  • štvorfarebné korenie

Postup na zeleninovo-parmezánové placky

  1. Zelenina sa očistí, nakrája sa na malé kúsky a dá sa do väčšej misky, primiešajú sa vajíčka, parmezán a korenie podľa chuti.
  2. Na dobre rozpálenej panvici sa tvoria placky.
  3. Rýchle a výživné raňajky sú na svete.
Placky sú úžasne šťavnaté a voňavé.

Cviklové placky – recept

Snáď každý aspoň raz v živote ochutnal tradičné zmeniakové placky. Ide o jedlo, ktoré je súčasťou slovenskej kuchyne už dlhé roky. Aj pri tradičných receptoch sa však dá improvizovať a jedlu tak dodať úplne novú chuť. Dnes sa základná ingrediencia, teda zemiaky, nahradí cviklou a výslednú chuť doplní aj výber korenín.

Ingrediencie na cviklové placky

  • 2 cvikle
  • 2 mrkvy
  • pór
  • 1/2 cukety
  • 4 vajcia
  • 1/2 cottage cheese
  • čerstvú bazalku
  • čierne korenie
  • štipku morskej soli

Postup na cviklové placky

  1. Najprv sa do misky nastrúha červená repa, mrkva a cukina.
  2. Potom sa pridá na drobno nakrájaná čerstvá bazalka a pór.
  3. Postupne sa vmiešavajú vajcia, cottage cheese, korenie a soľ.
  4. Cesto sa nechá chvíľku odstáť a postupne sa môžu začať tvoriť placky na panvici na olivovom alebo avokádovom oleji.
Cviklové placky sú menej známe, ale tiež veľmi chutné.

Zemiakové placky sú chutným a všestranným pokrmom, ktorý sa pripravuje na celom svete. Zemiakové placky pochádzajú zo strednej a východnej Európy a údajne ich vynašli aškenázski Židia v stredoveku. Vyskúšajte si aj Vy pripraviť chrumkavé zemiakové rosti a po prvom súste týchto slaných zemiakových placiek pochopíte, prečo sú už tak dlho známe.

Kategorie:

Hlavné jedlá

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang