Vegan/Vegetarian

Chrumkavý tradičný falafel – recept

Falafel je tradičné arabské jedlo, veľmi obľúbené. Sú to opražené guličky z cíceru a servírovať sa dajú na „sto“ spôsobov.

Napríklad s hummusom, v pita chlebe, šalátom, s opekanou ryžou či zeleninovými hranolkami. Dá sa pripraviť aj z uvareného cíceru, ale načo by sme ho varili, keď ho stačí iba nechať cez noc namočený v čistej vode a rozmixovať s ostatnými ingredienciami.

Potom „faláflová zmes“ už iba oddychuje v chladničke a guličky si po tomto relaxe ešte trošku poskáču v horúcom oleji. Čiže koniec koncov je falafel jeden veľmi chutný a rýchli recept.

Recept na 22 – 25 guličiek

Potrebujeme:

  • 250 g sušeného cíceru
  • 1 menšia cibuľa
  • 2- 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňaťky
  • 2 PL sezamových semiačok
  • 1 a 1/2 ČL mletej rasce
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • 1/4 ČL cayenského korenia
  • štipka až dve mletého kardamonu
  • 1 – 1 a 1/2 ČL soli
  • 2 PL múky (najlepšie hrachovej alebo šošovicovej. Cícerová guličky môže zosušiť. Zafunguje ale hocijaká.)

Hlavnou zložkou falafelu je cícer. Trik je ale v tom, že cícer nevaríme, iba ho cez noc necháme namočený v čistej vode. Pred prípravou ho iba zlejeme z vody a dobre prepláchneme. Takýto surový cícer dáme spolu s nasekanou malou cibuľou, strúčikmi cesnaku, troškou petržlenovej vňate, sezamovými semiačkami, koreninami a soľou do mixéra a mixujeme.

Cícer sa dobre rozmixuje aj v obyčajnom mixéry. Zmes by nemala byť vymixovaná až do pomazánkovej štruktúry. My máme mixér veľmi výkonný a v tomto prípade to bola skôr nevýhoda.

Hlavnú úlohu pri príprave hrajú koreniny vďaka ktorým falafel chutí tak jedinečne. Do zmesi sa primiešava mletý kmín, mletý koriander, cayenské korenie, čierne mleté korenie, soľ a môžeme pridať aj štipku kardamonu.  Na záver pridáme trochu múky a zmes necháme  ideálne 1 -2 hodiny odpočívať v chladničke.

Vytvarujeme menšie guličky, ktoré pražíme v dostatočnom množstve horúceho oleja. Nemusia v ňom úplne plávať. Stačí ak bude olejom pokryté dno a ešte čosi oleja naviac.

Aby boli guličky chrumkavé musí byť olej naozaj dobre rozpálený. Guličky otáčame, aby sa nám dobre opiekli z každej strany.

Krásne sú aj farebné falafelové guličky. Ak ich chceme zvnútra zelené, stačí do zmesy primixovať viac čerstvej petržlenovej vňaťky, alebo ešte stále môžeme využiť aj medvedí cesnak, alebo pre žltú farbu pridáme do zmesi kurkumu.

Falafel sa zväčša servíruje v pita chlebe s hummusom , šalátom a napríklad čerstvou paradajkou. Ak si chceme falafel vychutnať v pita chlebe, na spodok si najprv dajme hummus, aby sme nemali chlebík na spodku suchý. Potom doň vložíme na striedačku šalát, paradajky a celé si to môžeme zaliať s omáčkou z tahini (pasty so sezamových semiačok, zmiešanú s troškou smotany, cesnaku, citrónovej šťavy a soli.

Falafel vydrží v chladničke aj 3-4 dni, takže si ho kľudne môžeme pripraviť vo väčšom množstve. Je to super jedlo, ktoré sa dá vziať aj so sebou.

A ak náhodou budete v susednej Viedni, určite sa vyberte na Naschmarkt. Nachádza sa v 6 obvode, hneď pri Karlsplatz a určite ho neprehliadnete.

Vynikajúci falafel si tam kúpite veľmi lacno. Spolu s cícerovými nátierkami s chuťovými variáciami od výmyslu sveta. Ako napr. mango curry, ananásovou, z červenej repy, pečenej papriky. Kúpené falafle si pokojne môžete zobrať zabalené domov, lebo zostanete prejedený už len z ochutnávky. V každom stánku okolo ktorého prejdete totiž „musíte“ ochutnať, či vám falafel chuti a podla toho si vyberiete ten svoj naj.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang