Cukinové muffiny s oranžovým pyré a cviklovým carpacciom

Musíme sa na úvod priznať, že z tohto receptu mali byť pôvodne klasické cukinové placky, ktoré sa smažia na panvici čiastočne ponorené v oleji :). Až dokým nám naše brušká nevnúkli myšlienku:  “veď sa to dá aj zdravšie baby a stále chutne”.

Vytiahli sme teda našu formu na muffiny a pustili sa do práce. Myslíme, že po ochutnaní sa na našom stole iné cukinové placky neobjavia. Howk!

Cukinove muffiny s oranzovym pyre

Recept pre 4 osoby

Čas prípravy placiek (15 – 20 minút), čas pečenia (15 minút)

Potrebujeme:

na placky

  • 2 väčsie cukiny
  • 1 červenú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 1 šálku (obsahu 1,5 dcl) jemných ovsených vločiek
  • pol šálky slnečnicových semiačok
  • 1 polievkovú lyžicu sušeného oregana
  • soľ, korenie

 

na oranžové pyré:

  • cca 300 g červenej šošovice
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • soľ

 

na cviklové carpatio:

  • 1 väčšiu cviklu
  • na dochutenie: soľ, čierne korenie a olivový olej

 

BM Ingrediencie

Ako prvý krok nastrúhame cukinu. Nasolíme ju a necháme cca 10 minút odstáť , aby pustila šťavu.

Medzičasom si pripravíme ostatné ingrediencie. My sme si najprv osmažili slnečnicové semiačka na suchej panvici, aby pustili arómu (dávajte pozor, aby sa vám nepripálili. Potrebujú naozaj iba chvíľočku.). Hotové semiačka presunieme do väčšej misky, kam budeme postupne pridávať ostatné prísady.

Následne si na kokosovom tuku alebo oleji osmažíme na malé kocky nakrájanú červenú cibuľku, ktorú potom tiež presunieme do misky. Pridáme ostatné suroviny: jemné ovsené vločky, 2 vajíčka, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, oregano, soľ, korenie a cukinu, ktorú predtým “vyžmýkame” z prebytočnej vody. Zmes, ktorú dôkladne premiešame potom dávkujeme do formičkek, ktoré sme si málinko vymazali olivovým olejom.

Davkovanie do formiciek

BM Zmes vo formickach

Trúbu si predhrejeme na 220 stupňov a cukinové muffiny dáme piecť na cca 15 minút. Záleží aj od rúry, tak si ich priebežne kontrolujte.

Tak a teraz máme 15 minút na prípravu prílohy. Oranžové pyré z červenej šošovice a mrkvy.

Dáme zovrieť vodu, osolíme ju a dáme variť umytú červenú šošovicu (cca 7-10 min.). Rovnako uvaríme aj mrkvu, ktorú predtým očistíme a nakrájame na menšie kúsky, aby sa skôr uvarila (cca 10 min). Uvarenú šošovicu a mrkvu následne dáme do jedného hrnca a zmixujeme ponorným mixérom alebo ručným šľahačom.

BM Cervena sosovica a mrkev

Ako prílohu odporúčame cviklové carpaccio, ktoré je hotové za 5 minút.
Očistíme cviklu, ktorú nakrájame na tenučké plátky. Aké dokážete, také budú :). Plátky cvikle naukladáme na tanierik, osolíme, okoreníme čiernym korením a pokvapkáme kvalitným olivovým olejom. Povieme vám, že sme sa stretli s obavami našich ochutnávačov, ktorí mali traumu z cvikle ešte zo školských jedálňových čias.  Ale sme veľmi šťastné, že sme v nich dokázali prelomiť predsudky, lebo toto je naozaj mňam a véééľmi zdravé. Obsahuje veľké množstvo vitamínov a je dobrá azda na všetko.

BM cviklove carpatio3

Ako vidíte, aj Zmrďkovi chutilo :).

Na záver by sme chceli poďakovať Zuzke Silnej za zapožičanie tanieriku a nádobky na fotenie. Zuzka má krásny obchodík s bytovými doplnkami v Ružinove, v Bratislave a volá sa “Krásny domov”.

BM Tanierik

BM Nadobka2

 

Aby sme nezabudli, cukinové muffiny sú vynikajúce aj ako malé party pokrmy. Veru tak :).

Dobrú chuť prajeme!

Print Friendly

Ďalšie recepty na zahryznutie:

Comments

  1. says

    ahojte,
    davam na znamost, ze som dnes tieto cuketove muffiny urobila, sice s inou prilohou, ale tak ci tak VYBORNE, lahke, a clovek ma hlavne pocit ze je konecne nieco ine.
    zdravim vas a len tak dalej!
    k

  2. Lenka says

    Ahojte :)

    Prosím vás a tá cvikla nemusí byť uvarená? Ja som prednedávnom len skúšala ochutnať surovú a nebola taká chutná, ako varená, tak ma to zaujalo :)

    Ďakujem!

    • biteme says

      Ahoj Lenka, keď cviklu nakrájaš na veľmi tenučké plátky, osolíš a okoreníš, chutí naozaj dobre a sviežo. Onedlho budeme publikovať aj recept, v ktorom sme ako predjedlo pripravovali cviklové “čipsy” s jednou zvláštnou ingredienciou :-), možno aj to bude pre teba potom zaujímavé.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>