Dezerty

Cukinové muffiny s oranžovým pyré a cviklovým carpacciom

Recept pre 4 osoby

Čas prípravy placiek (15 – 20 minút), čas pečenia (15 minút)

Potrebujeme:

na placky

  • 2 väčsie cukiny
  • 1 červenú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 1 šálku (obsahu 1,5 dcl) jemných ovsených vločiek
  • pol šálky slnečnicových semiačok
  • 1 polievkovú lyžicu sušeného oregana
  • soľ, korenie

na oranžové pyré:

  • cca 300 g červenej šošovice
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • soľ

na cviklové carpatio:

  • 1 väčšiu cviklu
  • na dochutenie: soľ, čierne korenie a olivový olej

Ako prvý krok nastrúhame cukinu. Nasolíme ju a necháme cca 10 minút odstáť , aby pustila šťavu.

Medzičasom si pripravíme ostatné ingrediencie. My sme si najprv osmažili slnečnicové semiačka na suchej panvici, aby pustili arómu (dávajte pozor, aby sa vám nepripálili. Potrebujú naozaj iba chvíľočku.). Hotové semiačka presunieme do väčšej misky, kam budeme postupne pridávať ostatné prísady.

Následne si na kokosovom tuku alebo oleji osmažíme na malé kocky nakrájanú červenú cibuľku, ktorú potom tiež presunieme do misky. Pridáme ostatné suroviny: jemné ovsené vločky, 2 vajíčka, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, oregano, soľ, korenie a cukinu, ktorú predtým „vyžmýkame“ z prebytočnej vody. Zmes, ktorú dôkladne premiešame potom dávkujeme do formičkek, ktoré sme si málinko vymazali olivovým olejom.

Trúbu si predhrejeme na 220 stupňov a cukinové muffiny dáme piecť na cca 15 minút. Záleží aj od rúry, tak si ich priebežne kontrolujte.

Tak a teraz máme 15 minút na prípravu prílohy. Oranžové pyré z červenej šošovice a mrkvy.

Dáme zovrieť vodu, osolíme ju a dáme variť umytú červenú šošovicu (cca 7-10 min.). Rovnako uvaríme aj mrkvu, ktorú predtým očistíme a nakrájame na menšie kúsky, aby sa skôr uvarila (cca 10 min). Uvarenú šošovicu a mrkvu následne dáme do jedného hrnca a zmixujeme ponorným mixérom alebo ručným šľahačom.

Ako prílohu odporúčame cviklové carpaccio, ktoré je hotové za 5 minút.
Očistíme cviklu, ktorú nakrájame na tenučké plátky. Aké dokážete, také budú. Plátky cvikle naukladáme na tanierik, osolíme, okoreníme čiernym korením a pokvapkáme kvalitným olivovým olejom.

Povieme vám, že sme sa stretli s obavami našich ochutnávačov, ktorí mali traumu z cvikle ešte zo školských jedálňových čias.  Ale sme veľmi šťastné, že sme v nich dokázali prelomiť predsudky, lebo toto je naozaj mňam a véééľmi zdravé. Obsahuje veľké množstvo vitamínov a je dobrá azda na všetko.

Cukinové muffiny sú vynikajúce aj ako malé party pokrmy.

Kategorie:

Dezerty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang