bite me

recepty z vegetariánskej kuchyne nielen pre vegetariánov

  • Home
  • O nás
  • RECEPTY
    • Hlavné jedlá
    • Raňajky
    • Malé pokrmy
    • Šaláty
    • Polievky
    • Sladučké dezerty
    • Rýchle recepty
    • Vegánske recepty
  • BLOG
  • POTULKY
  • Bez mäsa_FM

Jesenný farebný šalát s cícerom, pečenou tekvicou a brusnicami

10/10/2014 by biteme 2 komentáre

Tekvicová sezóna sa tento rok v našej kuchyni veľmi prejavuje. Pečieme, varíme rôzne tvary a druhy tekvíc  a hlavne degustujeme. Nedá sa jej objesť.

Tentoraz sa k našej tekvici primiešal okrem iného aj zubatý cícer. Asi preto, že vyzerá tak jesenne.

Obzvlášť do tohto receptu by sme vám odporučili použiť sušený „bio“ cícer. Z nášho zdroja vo Freshmarkete dostanete kúpiť ten pravý zubatý, ale samozrejme by ho mali mať v každom dobrom bio obchode. Múdra Wikipedia hovorí, že existuje približne 43 druhov cícera.  Tento zubatý je vraj nešľachtený a naozaj vyzerá inak ako ten čo je k dostaniu v bežných obchodoch. (viď foto v recepte). Tak zubato bajťácky :).

Má vynikajúcu orieškovú chuť a v kombinácii s voňavou pečenou tekvicou a sušenými brusnicami je to eňo ňuňo.

cicerovo tekvicovy salat2

Recept pre 4-5 osôb

Čas prípravy: 50 min. / z toho čas pečenia: 30 min

Potrebujeme:

  • 250 g sušeného cíceru
  • malú hokaido tekvicu ( cca 1 kg)
  • 3 polievkové lyžice mletých lieskových orieškov
  • 1 polievková lyžica medu
  • 150 g syra feta
  • za veľkú hrsť sušených brusníc
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 1 polievková lyžica tekvicového oleja
  • rucola (podľa chuti)
  • soľ, korenie
  • olej
  • papier na pečenie

Cícer sme si namočili cez noc do vody (kľudne stačí aj na cca 2 hodinky) a vo vriacej vode sme ho povarili 30 min. (pozn.: vodu nesolíme).

Tekvicu umyjeme, rozkrojíme na polovicu, vydlabeme semiačka a nakrájame na väčšie kúsky. Osolíme, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme vetvičky rozmarínu a šup s ňou do rozohriatej rúry na 30 min. Pečieme pri 220 stupňoch.

Po cca 5 až 10 minútach pridáme lyžičku medu a premiešame.

tykev

Keď už máme cícer uvarený a tekvicu upečenú všetko ostatné nám pôjde od ruky.

Upečenú tekvicu premiestnime do misky. Odstránime tvrdé časti vetvičiek rozmarínu a pridáme 3 polievkové lyžice mletých lieskových orieškov. Všetko dobre premiešame, aby sa nám oriešky nalepili na tekvicu.

tekvica obalena v lieskovcochA teraz už iba pridáme uvarený cícer, sušené brusnice (môžeme ich nakrájať aj na menšie kúsky), kúsky syra feta, ktoré sme rozdrobili medzi prstami, tekvicový olej a rucolu (množstvo podľa chuti). Osolíme, okoreníme a môžeme sa vydať do sveta chutí.

Dobrú chuť!

cicerovo tekvicovy salat

cicerovo tekvicovy salat3

cicerovo tekvicovy salat4zubaty cicer

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ďalšie recepty na zahryznutie:

Baklažán pre fajnšmekrov
Bez zrnka múky. Alebo pizza trošku inak.
Ryžové cestoviny so zeleninou preliate božskou arašidovou omáčkou

Filed Under: Hlavné jedlá, Šaláty

« Legendárna Minestrone
Výživná musaka s pečenými batátmi a baklažánom »

Comments

  1. Elena K. says

    24/10/2014 at 10:25

    Ahojte baby! vas web je uplne super, plný zdravej inšpirácie. vyskusala som salát a musím povedat ze je velmi vydarený. Najskôr nam nešiel moc dolu krkom, lebo som namiesto fety použila bryndzu a všetko sa to tažko prehltalo-moja chyba nemam vymyslat /muž na sa ma pýtal či to je za trest 😀 inak chuťovo bol super/ ale do prace som si uz pribalila fetu a toť bola ina basen 🙂

    Odpovedať
    • sju says

      28/10/2014 at 13:26

      Jej, akurát som si pri čítaní receptu hovorila, že zamením fetu za bryndzu, lebo ju máme všetci radi… Tak díky Elenka za komentár, tiež nebudem vymýšľať! 🙂

      Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto sme?

Hovorí sa, že raci majú priateľský vzťah ku kuchyni. Toto „porekadlo“ môžeme potvrdiť! Obe sme račice, máme rady dobré jedlo, posedenia s priateľmi, rady experimentujeme a sme vegetariánky 🙂 Veľakrát sme sa ocitli v situácii, že sme stále dookola pripravovali rovnaké jedlá, alebo sme nevedeli, čo si zobrať do práce, keďže sa nám nechcelo každý… 

Read More »

Print Friendly, PDF & Email

Nové komentáre

  • Alena komentoval Nátierka z tekvicových semiačok
  • biteme komentoval Chrumkavý tradičný falafel
  • Jana komentoval Chrumkavý tradičný falafel
  • biteme komentoval Cukinová pizza_bez zrnka múky
  • biteme komentoval Voňavé vanilkovo-orechové rožky zo špaldovej múky

Nové príspevky

  • Rozlúčkový bite me blogpost
  • Nové špargľové recepty_Bez mäsa_FM
  • Krémová quinoa polievka zo zelenej špargle a feniklu
  • Chrumkavé polentové hranolky
  • Týždeň Zdravých raňajok s bite me * oslavujeme jeden rok

Stay connected

  • Email
  • Facebook
  • Pinterest

Obľúbené recepty & články

Copyright © 2019 · Foodie Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress