Tekvicová sezóna sa tento rok v našej kuchyni veľmi prejavuje. Pečieme, varíme rôzne tvary a druhy tekvíc a hlavne degustujeme. Nedá sa jej objesť.
Tentoraz sa k našej tekvici primiešal okrem iného aj zubatý cícer. Asi preto, že vyzerá tak jesenne.
Obzvlášť do tohto receptu by sme vám odporučili použiť sušený „bio“ cícer. Z nášho zdroja vo Freshmarkete dostanete kúpiť ten pravý zubatý, ale samozrejme by ho mali mať v každom dobrom bio obchode. Múdra Wikipedia hovorí, že existuje približne 43 druhov cícera. Tento zubatý je vraj nešľachtený a naozaj vyzerá inak ako ten čo je k dostaniu v bežných obchodoch. (viď foto v recepte). Tak zubato bajťácky :).
Má vynikajúcu orieškovú chuť a v kombinácii s voňavou pečenou tekvicou a sušenými brusnicami je to eňo ňuňo.
Recept pre 4-5 osôb
Čas prípravy: 50 min. / z toho čas pečenia: 30 min
Potrebujeme:
- 250 g sušeného cíceru
- malú hokaido tekvicu ( cca 1 kg)
- 3 polievkové lyžice mletých lieskových orieškov
- 1 polievková lyžica medu
- 150 g syra feta
- za veľkú hrsť sušených brusníc
- 2 vetvičky rozmarínu
- 1 polievková lyžica tekvicového oleja
- rucola (podľa chuti)
- soľ, korenie
- olej
- papier na pečenie
Cícer sme si namočili cez noc do vody (kľudne stačí aj na cca 2 hodinky) a vo vriacej vode sme ho povarili 30 min. (pozn.: vodu nesolíme).
Tekvicu umyjeme, rozkrojíme na polovicu, vydlabeme semiačka a nakrájame na väčšie kúsky. Osolíme, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme vetvičky rozmarínu a šup s ňou do rozohriatej rúry na 30 min. Pečieme pri 220 stupňoch.
Po cca 5 až 10 minútach pridáme lyžičku medu a premiešame.
Keď už máme cícer uvarený a tekvicu upečenú všetko ostatné nám pôjde od ruky.
Upečenú tekvicu premiestnime do misky. Odstránime tvrdé časti vetvičiek rozmarínu a pridáme 3 polievkové lyžice mletých lieskových orieškov. Všetko dobre premiešame, aby sa nám oriešky nalepili na tekvicu.
A teraz už iba pridáme uvarený cícer, sušené brusnice (môžeme ich nakrájať aj na menšie kúsky), kúsky syra feta, ktoré sme rozdrobili medzi prstami, tekvicový olej a rucolu (množstvo podľa chuti). Osolíme, okoreníme a môžeme sa vydať do sveta chutí.
Dobrú chuť!
Ahojte baby! vas web je uplne super, plný zdravej inšpirácie. vyskusala som salát a musím povedat ze je velmi vydarený. Najskôr nam nešiel moc dolu krkom, lebo som namiesto fety použila bryndzu a všetko sa to tažko prehltalo-moja chyba nemam vymyslat /muž na sa ma pýtal či to je za trest 😀 inak chuťovo bol super/ ale do prace som si uz pribalila fetu a toť bola ina basen 🙂
Jej, akurát som si pri čítaní receptu hovorila, že zamením fetu za bryndzu, lebo ju máme všetci radi… Tak díky Elenka za komentár, tiež nebudem vymýšľať! 🙂