Hlavné jedlá

Chrumkavý kuskus šalát so zeleninou – recept

Kuskus, teda tvrdozrnná pšenica spracovaná do malých guličiek, sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. My sme si na ňom nedávno pochutili spolu s chrumkavou zeleninou. Hodí sa ako ľahký obed, večera, ako príloha zdravého grilovania alebo aj do škatuľky do práce, pretože chutí výborne aj studený.

Kuskus je tradičným jedlom severoafrickej a blízkovýchodnej kuchyne. Pozostáva z malých okrúhlych zrniečok cestovín vyrobených z pšeničnej múky alebo krupice. Môže sa variť, dusiť, variť v mikrovlnnej rúre alebo zmiešať s horúcim vývarom či vriacou vodou.

Môže sa tiež ochutiť bylinkami, korením, zeleninou a mäsom. Granule absorbujú dochucovadlá a napučiavajú, takže sú ľahké, nadýchané a jemné. Zvyčajne sa podáva ako príloha alebo sa mieša so zeleninou a mäsom, aby sa z neho vytvorilo chutné hlavné jedlo. Kuskus sa zvyčajne podáva teplý, ale môže sa podávať aj studený.

Kuskus je skvelou voľbou na rýchle a chutné jedlo. Môžete ho použiť ako náplň do wrapov alebo ho zmiešať so zeleninou a uvariť z neho chutný a zdravý šalát. Je skvelou prílohou ku grilovaným rybám, dusenému mäsu, polievkam a pečenej zelenine. Vyskúšať ho môžete aj vo forme kuskusu z cvikle s morčacími prsiami.

Vďaka svojej ľahkej, nadýchanej štruktúre a jemnej orechovej chuti sa hodí aj k čerstvému ovociu, orechom a jogurtu. Vyskúšať však môžete aj iné cestoviny a pripraviť si ľahký cestovinový šalát.

Ingrediencie na chrumkavý šalát so zeleninou  

  • 1 väčšiu cuketu
  • 2 červené papriky
  • 1-2 červené cibule (podľa veľkosti)
  • 250 g kuskusu
  • čerstvé cherry rajčinky
  • cca 20 lístkov bazalky
  • syr feta, ak má byť šalát sýtejší, alebo patríte k milovníkom syrov

Postup na chrumkavý šalát so zeleninou

  1. Cuketu nastrúhame, osolíme a necháme cca 10 minut odstáť, aby pustila šťavu.
  2. Pripravíme si kuskus, pri ktorom väčšinou platí, že použijeme 1 diel kuskusu a 2 diely vody.
  3. Kuskus zalejeme vriacou vodou, pridáme trošku olivového oleja, štipku soli a necháme 10 minut odstáť v hrnci s pokrievkou. 
  4. Pri príprave si ale najlepšie pozrite návod na obale.
  5. Cibuľu a papriky nakrájame na malé kúsky (čím menšie, tým lepšie) a opečieme na oleji.
  6. Keď je cibuľka opečená do sklovita a paprika mäkkšia, pridáme nastrúhanú cuketu, ktorú pred vložením do panvice ešte rukou stlačíme („vyžmýkame“ ), aby pustila prebytočnú šťavu.
  7. Zeleninu necháme  ešte chvíľku (cca 3-5 minut) na miernom plameni zmäkknúť a osolíme.
  8. Zeleninu napokon zmiešame s kuskusom a pridáme čerstvé nakrájané cherry rajčiny a na kúsky nakrájanú alebo natrhanú bazalku.
  9. Ak máte chuť, šalát posypte syrom feta.
  10. Šalát s kuskusom si môžete pripraviť na rôzne spôsoby.
  11. Výborne chutí aj s čerstvou zeleninou – napr. rajčiny, paprika, cibuľka, bazalka. Hodí sa k nemu aj šalátová uhorka, nastrúhaná mrkva alebo čokoľvek čo vám chutí. Ako sa hovorí – fantázií sa medze nekladú.

Kuskus sa vyskytuje v mnohých, prevažne orientálnych kuchyniach. Tunisko je známe svojou tradičnou kuchyňou, ktorá je založená na používaní čerstvých surovín a korení. Medzi tuniské špeciality patrí napríklad harissa, kuskus, brik a tuniský tančírsky tanier.

Pre tých, ktorí majú radi alkohol, je tu aj tuniské pivo a víno, ktoré sú vynikajúce. Marocká kuchyňa, ktorá je pozoruhodným spojením berberských, arabských, španielskych a francúzskych chutí, je jednou z najjedinečnejších a najživších gastronómií na svete.

Marocké kulinárske tradície patria k najstarším a najrozmanitejším na svete a krajina je známa svojimi voňavými jedlami, pestrými koreninami a charakteristickou zmesou sladkých a slaných chutí. Jedným z najobľúbenejších marockých jedál je salat s kuskusom.

Toto jedlo sa skladá z malých, v pare pripravených guľôčok pšeničnej krupice, ktoré sa kombinujú so zeleninou a rôznymi druhmi korenia. Kuskus sa zvyčajne podáva s duseným mäsom alebo omáčkou, napríklad paradajkovou.

Waygu a jahňacie merguez na zeleninovom kuskuse – recept

Orient inšpiruje západ: pálivo-korenisté merguez z Wagyu hovädziny a jahňaciny, marinované v harisse a čerstvých koreninách, na aromatickom kuskuse s čerstvými plodmi a chrumkavými kúskami zeleniny obohacuje severoafrickými arómami európsku kuchyňu.

Ingrediencie

  • 1 malý baklažán
  • 1 malá tekvica
  • 3 žlté patizóny
  • 3 zelené minicukiny
  • 3 minikarotky
  • 2 šalotky
  • 100 g kuskusu
  • 5 vetvičiek šafránu
  • 50 g masla
  • 2 stonky lahôdkovej cibule
  • 3 lyžice arganového oleja
  • 1 lyžica korenia Ras el Hanout
  • 1 lyžička prášku korenia Harissa
  • 2 lyžice sušených goji bobúľ
  • 2 lyžice sušených plodov physalis
  • 1 vetva mäty
  • 1 zväzok koriandra
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • olivový olej

Harissa Merguez (klobása):

  • 500 g teľacieho pleca
  • 500 g steaku z Wagyu hovädziny
  • 2 papriky habanero
  • 8 paprík chilli
  • 2 feferónky
  • 1 lyžica korenia Ras el Hanout
  • 2 lyžičky koriandrových semienok
  • koriander, mäta a petržlenová vňať
  • štipka škorice
  • 1 lyžica sladkej mletej papriky
  • 1 lyžička medovej horčice
  • štipka mletej rasce
  • štipka korenia
  • 1 lyžička morskej soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šalotka
  • črievko na prípravu klobás (napr. ovčie)
  • arganový olej
  • čierne korenie

Postup prípravy mäsa pre merguez klobásu:

  1. Mäso (jahňacie i hovädzie) nakrájame na kocky a naložíme do marmelády z harissovej pasty, korenia Ras el hanout, koriandrových semienok, čerstvých byliniek (koriander, mäta, petržlenová vňať), škorice, rasce, mletej papriky, medovej horčice, soli, korenia, na kocky nakrájanej cibule, pretlačeného cesnaku a 20 ml arganového oleja.
  2. Dobre zmiešame a odložíme na minimálne 2 hodiny do chladu.
  3. Marinované mäso pomelieme a pomocou nadstavca na plnenie klobás plníme črievka, ktoré sme predtým namočili vo vode.
  4. Na množstvo daného mäsa vystačí cca 12 m črievka.  
  5. Na oddelenie klobás niekoľkokrát zatočíme naplnené črievko po každom 16. cm.

Postup ako pripraviť kuskus:

  1. Zeleninu nakrájame na približne desať centimetrové kúsky a krátko ju opečieme v hrnci na troche arganového oleja s korením Ras el hanout, koriandrovými semienkami a harissovým korením.
  2. Prilejeme zeleninový vývar.
  3. Cez použitý nadstavec na plnenie klobás prejdeme kuskus, čím vsiakne všetky arómy.
  4. Zatiaľ čo pri stálom miešaní dusíme kuskus, vložíme do mažiara šafrán s trochou arganového oleja, ktorý zjemní hotový kuskus.
  5. Pridáme soľ, korenie, kúsok masla, na kocky nakrájané mango, na kolieska nakrájanú lahôdkovú cibuľu, čerstvý koriander a sušené bobule goji a physalis.
  6. Zeleninu odstavíme zo sporáka.
  7. Na horúcej panvici na troche arganového oleja opečieme klobásy s nasekanými bylinkami (petržlenovou vňaťou, mätou, koriandrom).
  8. Tak získajú klobásy ešte korenistejšiu arómu.

Postup pri servírovaní:

  1. Kuskus naložíme na veľký tanier, okolo ktorého do kruhu naaranžujeme kúsky zeleniny.
  2. Na záver ozdobíme nasekanými bylinkami a šafránovými vetvičkami.
  3. Merguez klobásu samostatne naservírujeme na kúskoch manga.
  4. Kombinácia z aromatického wagyu a jemnej teľaciny spolu s čerstvými koreninami a pikantnou harissou garantuje mimoriadne neobyčajný chuťový pôžitok, ktorý dokonale harmonizuje so zeleninovým kuskusom.
Pripravte kuskus tesne pred podávaním a premiešajte ho vidličkou.

Farebný šalát z červenej repy s mrkvou, kuskusom a špenátom – recept

Cviklový šalát, ktorý obsahuje aj ďalšie superpotraviny, ako je mrkva, kuskus, špenát, edamame a avokádo. Tento šalát je rovnako chutný a výživný, ako naznačujú jeho výrazné farby. Je vodný aj pri bezlepkovej diéte.

Cvikla je vynikajúcim zdrojom folátov, mangánu, vitamínu C, vitamínu A, draslíka. Listy a korene cvikly sú plné výživných látok vrátane antioxidantov, ktoré bojujú proti poškodeniu buniek a znižujú riziko srdcových ochorení.

Je to jedna z mála druhov zeleniny, ktorá obsahuje betalaíny, silné antioxidanty, vďaka ktorým má cvikla žiarivú farbu.

Červená repa môže znížiť vysoký krvný tlak, zlepšiť výkonnosť pri cvičení, pomáha v boji proti rakovinovým bunkám, je účinným doplnkom k redukčnej diéte, udržuje zdravú hladinu draslíka, bojuje proti zápalom v celom tele, posilňuje kosti, udržiava zdravú pečeň, podporuje trávenie.

Ingrediencie

Na šalát s kuskusom

  • 1 a 1/2 šálky uvareného kuskusu, vychladnutého
  • 1 šálka mrazeného bio edamame
  • 1/3 šálky plátkovaných mandlí alebo tekvicových semienok
  • 1 stredne veľká surová cvikla, ošúpaná
  • 1 veľká mrkva, ošúpaná
  • 2 šálky baleného baby špenátu alebo rukoly, nahrubo nasekané
  • 1 avokádo nakrájané na kocky

Na zálievku:

  • 3 lyžice jablčného octu
  • 2 lyžice limetkovej šťavy
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej mäty alebo koriandra
  • 2 lyžice medu alebo javorového sirupu či agávového nektáru
  • 1/2 až 1 lyžička horčice, podľa chuti
  • 1/4 lyžičky soli
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Uvarte edamame: V hrnci priveďte vodu do varu, pridajte mrazené edamame a varte, kým sa fazuľky neprehrejú, približne 5 minút. Scedíme a odložíme bokom.
  2. Mandle alebo tekvicové semienka opražíme: Na malej panvici na strednom ohni opekajte za častého miešania, kým nie sú voňavé a nezačnú na okrajoch zlatnúť, približne 5 minút. Preneste ich do veľkej misy a nechajte vychladnúť.
  3. Príprava cvikle a mrkvy: Nakrájajte ich čo najjemnejšie ostrým kuchárskym nožom alebo ich nastrúhajte na strúhadle.
  4. Príprava zálievky: Všetky ingrediencie vyšľahajte.
  5. V mise zmiešajte opražené mandle, edamame, pripravenú cviklu a mrkvu, nahrubo nakrájaný špenát/rukolu, avokádo nakrájané na kocky a uvarený kuskus.
  6. Nakoniec zmes pokvapkajte dresingom (možno ho nebudete potrebovať celý) a jemne premiešajte.
  7. Ak to poriadne premiešate, vznikne vám ružový šalát.
  8. Podľa chuti dochuťte soľou (maximálne 1/4 lyžičky) a čiernym korením.
  9. Ihneď podávajte.

TIP na záver: Ak chcete odstrániť škvrny od repy z dosky na krájanie, posypte dosku hrubou soľou a na vydrhnutie dosky použite rozpolený citrón.

Pri príprave kuskusu dávajte pozor na množstvo vody, pretože kuskus za pomoci vody zväčší svoj objem až trojnásobne.

Slaný kuskusový koláč – recept

Slaný kuskusový koláč je slaný koláč, ktorý obsahuje kuskus, mlieko, vajcia a rôzne koreniny. Kuskus je obilnina, ktorá je vyrobená z pšeničného alebo jačmeňového zrna a je veľmi obľúbená v strednej Ázii.

Je veľmi výživný a má nízky glykemický index, čo znamená, že pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi na konštantnej úrovni. Slaný kuskusový koláč je vynikajúci spôsob, ako zahrnúť kuskus do jedálnička.

Ingrediencie na slaný kuskusový koláč

  • 250 g celozrnného kuskusu (neuvareného)
  • 10 g masla
  • soľ
  • 5 mrkiev
  • hrsť špenátu
  • sójová omáčka
  • avokádový olej
  • pór
  • bazalka
  • oregano
  • kurkuma
  • kozí syr

Postup na slaný kuskusový koláč

  1. Kuskus sa zaleje vriacou vodou (1:2) do misky/hrnca a zakryje sa pokrievkou na 10 minút.
  2. Po desiatich minútach sa pridá maslo, štipka soli a poriadne sa premieša.
  3. Medzitým sa na panvici na avokádovom oleji opraží pór, mrkva a špenát so sójovou omáčkou.
  4. Kuskus sa zmieša s opraženou mrkvou a špenátom. Pridá sa bazalka, oregano, kurkuma a ešte raz sa poriadne premieša.
  5. Vyberie sa ľubovoľný plech na pečenie a utlačí sa naň kuskusová zmes.
  6. Vrch sa ešte posype kozím syrom a pokvapká trochou avokádového oleja.
  7. Pečie sa na 160 °C cca 35 minút.

Vo všeobecnosti sa kuskus považuje za ľahké a výživné jedlo. Kuskus je zdravou alternatívou mnohých iných obilnín s nízkym obsahom tuku. Vďaka svojej malej veľkosti sa rýchlo varí a je bohatým zdrojom komplexných sacharidov. Má tiež vysoký obsah vlákniny a obsahuje bielkoviny, vitamíny skupiny B, železo a zinok.

Kuskus je jednoduchou cestou, ako spestriť svoj jedálniček. Či už ste fanúšikom tradičných receptov, alebo hľadáte zdravé a všestranné jedlo, kuskus sa určite stane hitom.

Kategorie:

Hlavné jedlá

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang