Recepty

Nové špargľové recepty

Špargľa je super zelenina, ktorá naše telo pomáha zbavovať škodlivín. Nie nadarmo rastie na jar, kedy by sme ju nášmu telu mali dopriať v hojnom množstve. Ak sa ni  ekto rozhodne pre očistu špargľou, odporúča sa jej v jednej dávke zjesť približne pol kila. Čo je jeden zväzok. Tým, že je špargľa veľmi ľahká, určite to pre vás nebude problém. Ideáne vo forme polievky alebo aj chutného slaného koláčika.

Špargľový slaný koláč 

Ingrediencie, ktoré budete na cesto potrebovať:

  • 200 g špaldovej múky
  • 100 g chladeného masla
  • 1 vajíčko
  • 1/2 ČL soli

na plnku:

  • zväzok bielej špargle (500 g)
  • cca 3 mladé cibuľky
  • 8- 10 cherry paradajok
  • sójová, ryžová alebo klasická smotana (200 ml)
  • 2 vajíčka
  • soľ, korenie, sladká červená paprika

Múku zmiešame so soľou. V strede urobíme priehlbinku, do ktorej vložíme na kocky pokrájané chladené maslo a pridáme 1 vajíčko. Zmes dôkladne spracujeme rukami, kým nám vznikne kompaktné cesto. Cesto vyformujeme do guličky, zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho jednu až dve hodinky odstáť v chladničke.

Očistenú špargľu nakrájame na menšie kúsky a dáme ju spolu s celými cherry paradajkami a nakrájanou mladou cibuľkou na kolieska do formy na koláč, kde si predtým pripravíme rozvaľkané cesto.

Zeleninku zalejeme smotanou vymiešanou s vajíčkami, soľou a koreninami. Ak ste fajnšmekri rozdrobte na vrch feta syr. Koláč pečieme 30 – 35 min. pri 180°.

Krémová quinoa polievka zo zelenej špargle a feniklu

Zelené rizoto s hráškom, zelenou špargľou a avokádom

Zelenú špargľu nakrájanú na menšie kúsky restujeme na dostatočnom množstve olivového oleja približne 3 minútky. Podľa toho, akú hrubú sme špargľu sme si kúpili. Po 3 minútach špargľu osolíme a do panvice pridáme 2 ČL jablčného octu. Restujeme ďalšiu minútku. Vďaka octu bude mať krásnu zelenú farbu a hlavne božskú chuť.

Primiešame ju ho ryže, ktorú sme varili s hráškom a servírujeme s kúskami avokáda, ktoré osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Naše farebné rizoto už len stačí dozdobiť veľkou hrsťou čerstvo posekanej petržlenovej vňaťky.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang