Vegan/Vegetarian

Ryžové cestoviny so zeleninou preliate arašidovou omáčkou – recept

Vraj vegánsky a bezlepkový recept. Nikto nám nechcel uveriť, keď ochutnal. Kombinácií ryžových rezancov a chrumkavej farebnej zelenine dodáva dokonalosť nevarená arašidová omáčka. A najkrajšie na tom je, že toto jedlo chutí teplé aj studené. Ideálny obed „to go“ počas horúcich letných dní.

Recept pre 2 osoby
Doba prípravy: 25-30 minút

Potrebujeme:

  • 2 mrkvy
  • 1 červenú papriku
  • 1 jarnú cibuľku
  • 1/2 čínskej kapusty
  • 1 cesnak
  • 200 g ryžových rezancov (3 mm)
  • olej
  • soľ a mleté čierne korenie

Na arašidovú omáčku:

  • 2 PL kvalitného arašidového masla (100 % arašidy)
  • 2 PL tamari / sójovej omáčky (sójová nie je bezlepková)
  • 1 PL ryžového octu (dostanete kúpiť v ázijských potravinách)
  • 1 PL medu
  • 6 PL vody (možete pridať aj viac, ak máte omáčky radšej tekutejšie)

Mrkvu, papriku a jarnú cibuľku očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Čínsku kapustu taktiež nakrájame na tenko a odložíme zatiaľ bokom. Na panvici si rozohrejeme olej a pridáme mrkvu, papriku a jarnú cibuľku.

Kým sa nám zelenina opeká, pripravíme si omáčku tak, že spolu vymixujeme všetky potrebné ingrediencie. Ak máte radšej redšie omáčky, pridajte viac vody.

  • 2 PL kvalitného arašidového masla (najlepšie
  • 2 PL tamari / sójovej omáčky (sójová nie je bezlepková)
  • 1 PL ryžového octu (dostanete kúpiť v ázijských potravinách)
  • 1 PL medu
  • 6 PL vody (možete pridať aj viac, ak máte omáčky radšej tekutejšie)

Následne si pripravíme aj ryžové rezance podľa návodu na obale. Varia sa len pár minút, dávajte pozor aby ste ich nerozvarili. Keď sú hotové, prepláchneme ich v studenej vode, aby sme zastavili proces varenia a kvapneme na ne trošku oleja aby sa nezlepili.

Keď je zelenina skoro hotová, pridáme roztlačený cesnak a čínsku kapustu. Opražíme ďalších 5 minút, osolíme, okoreníme a ochutnáme. Ak je zelenina hotová, odstavíme ju z ohňa, pridáme ryžové rezance a dobre premiešame. Následne pridáme omáčku a znova dobre premiešame.

Možeme ozdobiť čerstvými klíčkami a krúžkami zelenej časti jarnej cibuľky. Dobrú chuť!

Do receptu sa skvelo hodí aj na kúsky nakrájané tofu. 

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang