Hlavné jedlá

Slaný koláč s mangoldom – recept

Potrebujeme:

  • 125 g hladkej múky
  • 100 g špaldovej múky
  • 1/2 balíčka droždia v prášku
  • 300-400 g mangoldu
  • 1 väčšiu jarnú cibuľku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • približne 40 g Slovenského bieleho syru (alebo syru feta, prípadne syru balkánskeho typu)
  • za hrsť slnečnicových a tekvicových semiačok
  • avokádo (môže, ale nemusí)
  • olivový olej
  • soľ, cukor

Na prílohu:

  • 4 stredne veľké mrkvy
  • 2 šalotky
  • olivový olej

Hladkú a špaldovú múku zmiešame s droždím, štipkou cukru a soli. Následne pridáme 150 ml vody (izbovej teploty) a z ingrediencií vypracujeme mäkké, vláčne cesto. Cesto zakryjeme a necháme ho približne 40 min. kysnúť, kým sa jeho objem zdvojnásobí.

Mangold umyjeme a nakrájame na prúžky tak, aby sme na jednej kôpke mali stonky a na druhej listy. Jarnú cibuľku tiež umyjeme a nakrájame na kolieska, cesnak očistíme. V panvici rozohrejeme olej a opražíme najskôr cibuľku spolu s roztlačeným cesnakom a stonkami mangoldu (asi tak 5-8 min., kým stonky trošku zmäkknú), potom pridáme listy mangoldu, premiešame a ešte približne minútku pokuchtíme. Veľmi jemne osolíme, pretože na koláč používame slaný syr.

Rúru predhrejeme na 200 st.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na veľkosť formy, ktorú sme potreli olivovým olejom a vložíme do nej cesto. Vo forme ho necháme ešte približne 5 minút odstáť. Potom pridáme mangold (s cibuľkou a cesnakom) a syr, ktorý v prstoch rozdrvíme na malé časti a rovnomerne ním posypeme základnú vrstvu mangoldu. Nakoniec ešte pridáme za hrsť slnečnicových a tekvicových semiačok. Koláč dáme zapiecť do rúry na 15-20 min. pri 200 st.

Tak a už nám chýba iba príloha. Mrkvy očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Šalotky taktiež očistíme a nakrájame na menšie, tenké pásiky. V panvici rozohrejeme olej a dáme najskôr na približne 5 – 8 min pražiť len mrkvu. Potom pridáme aj šalotky a obidve ingrediencie opečieme do zlatista.

Koláč podávame s nakrájaným avokádom a opečenou mrkvou ako prílohou.

Okraje môžete spraviť aj menšie, alebo ich úplne vynechať.

Vedeli ste, že? Listy mangoldu obsahujú až 13 rozličných polyfenolových antioxidantov. Mangold je dôležitou dietetickou potravinou, má minimum tuku a zároveň dokáže zasýtiť a zahnať hlad. Vďaka vláknine prečisťuje tráviacu sústavu, vďaka antioxidantom krv. Mangold vitalizuje nielen telo, ale aj celú nervovú sústavu. Znižuje nervozitu, zmierňuje únavu, dodáva energiu mozgu, zvyšuje koncentráciu a mozgovú sviežosť. 

Kategorie:

Hlavné jedlá

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang