Bolo nedeľné popoludnie a my sme sa vybrali na návštevu k našej kamarátke Tami presvedčiť sa či vie tak dobre variť ako písať :).
Navarila nám čajík z bazových kvetov a tentoraz sme iba sledovali ako niekto iný varí pre nás.
Ako prvý chod nám Tami pripravila vegetariánsku verziu thajskej kokosovej polievky Tom kha gai. Prezradila nám, že po návšteve v Thajsku si ju snažila zopár krát pripraviť aj sama. Po ôsmych pokusoch sa podarilo nájsť tie správne kombinácie chutí a musíme potvrdiť, že je naozaj vynikajúca.
Závan Thajska
Recept pre 4 osoby
Potrebujeme:
- citrónovú trávu (asi 2 kusy)
- zázvor (cca 8 cm)
- kokosový krém (400 ml)
- cca 4 sušené alebo zavárané limetkové listy kaffir (sušené dostaneme kúpiť aj v Tescu)
- 1 kocku zeleninového bujónu
- 1/2 limetky
- 1/2 l vody
- čerstvú zeleninu:4 menšie mrkvy, 8 menších šampiónov, 1 zelenú papriku, 2 jarné cibuľky, 6 menších cherry paradajok
- čerstvý koriander
- sušené chilli fliačky
- soľ, korenie
- ryžové rezance
Na troške oleja osmažíme kúsky rozobratej citrónovej trávy a zázvor nakrájaný na väčšie kolieska (viď obrázok). Osolíme, okoreníme a restujeme asi 5 minút na miernom ohni. Pridáme podľa chuti trošku chilli fliačkov a sušené alebo zavárané limetkové listy. Zavárané limetkové listy dostaneme kúpiť napr. v špecializovanom obchode na ázijskú kuchyňu na Bajkalskej ulici v Bratislave, alebo sušené listy sú k dostaniu aj v Tescu (stoja okolo 2 EUR). Pridáme kokosový krém, ktorý má výraznejšiu chuť ako kokosové mlieko, ďalej 1 kocku zeleninového bujónu, dolejeme asi pol litrom vody, vytlačíme pol limetky a necháme asi 10 minút pri miernej teplote variť.
Kým sa nám polievka varí namočíme ryžové rezance na 10 minút do vlažnej vody. Potom ich uvaríme v osolenej vode podľa návodu. Musíme dávať pozor aby sa nám nerozvarili.
Medzi tým si očistíme a nakrájame čerstvú zeleninu: mrkvu, papriku, cherry paradajky, olúpané šampióny, mladú cibuľku (viď foto).
Očistenú zeleninku pridáme do uvarenej polievky a necháme cca 10 min dojsť (už nevaríme!). Servírujeme s ryžovými rezancami a čerstvým koriandrom.
♥
Medzi jedlami sme samozrejme prekecali hodiny, tak reálne nevieme odhadnúť koľko príprava našich receptov trvala. Ale každopádne sme na čo to pospomínali a samozrejme počúvali dobrú hudbu. To pri varení musí byť. Je to taký náš rituál. Dnes to bola Feist.
Barbora a Tami
S Tami sa poznáme už 9 rokov a je to človiečik ktorého mám nesmierne rada. Čo sa týka kulinárskych spomienok, Tami mi pri našich spoločných obedoch často krát vykladala svoje predstavy, ako chce napísať netradičnú kuchársku knihu keďže v kuchyni vždy rada experimentovala … Taktiež mala premyslený celý koncept, dokonca sa mi marí, že aj začala písať. Nakoniec tri knižky už vydala, ale o receptoch ani chýru ani slychu. Ale ktovie, možno nás v budúcnosti prekvapí 🙂 Dva recepty by sme už predsa mali…
Cukinové rolky so zemiakovými balíčkami
Recept pre 4 osoby
Potrebujeme:
- 8 zemiakov
- 2 cukiny
- plátkový údený syr
- 4 vetvičky rozmarínu
- maslo
- cesnak
- soľ a korenie
- chilli fliačky
- olivový olej
- rukolu
- balsamicovú redukciu
- mangovú polevu (dostaneme kúpiť v Julius Meinl v Rakúsku / nemusíme použiť )
- papier na pečenie
- motúzik
Rúru si predhrejem na 200 stupňov. Z papiera na pečenie si odstrihneme dva väčšie štvorce a na každý poukladáme kocky nakrájaných neošúpaných zemiakov. Na každú kôpku zemiakov uložíme po 2 rozobraté vetvičky rozmarínu, po 4 neošúpané strúčiky cesnaku, dostatočne veľké plátky masla (nešetriť 🙂 ), okoreníme a osolíme. Balíčky zviažeme motúzikom a dáme cca na hodinu piecť do vyhriatej rúry.
Cukinu umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Do väčšej misky si pripravíme zmes v ktorej budeme marinovať cukinu: 3 lyžice olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, chilli fliačky, soľ a korenie.
Cukinu si na vyhriatej panvici na oleji predsmažíme aby zmäkla a dalo sa s ňou pracovať. Na každý kúsok poukladáme po dva plátky údeného syra, stočíme do slimáčika a prichytíme špáratkom aby sa nám nerozpadol. Takto pripravené cukiny si naukladáme na pekáč alebo do janskej misy a pečieme v trúbe cca 20 minúť.
Cukinové slimáčiky s opekanými zemiakmi servírujeme s rukolou preliatou balsamicovou redukciou a mangovou polevou.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Pozdravujem, vsetko ok, paci sa mi vasa stranka aj recepty, ale do original Tom Kha Gai nejdu ryzove rezance a ani zazvor. Ma tam ist koren galangal, ale to iste viete 😉 Radsej teda bez zazvoru, nenahradzuje original surovinu. Vela stastia a dobrych receptov.