bite me

recepty z vegetariánskej kuchyne nielen pre vegetariánov

  • Home
  • O nás
  • RECEPTY
    • Hlavné jedlá
    • Raňajky
    • Malé pokrmy
    • Šaláty
    • Polievky
    • Sladučké dezerty
    • Rýchle recepty
    • Vegánske recepty
  • BLOG
  • POTULKY
  • Bez mäsa_FM

Snívala o vydaní kuchárskej knižky / menu á la Tami Heribanová

21/11/2012 by biteme 1 Comment

Bolo nedeľné popoludnie a my sme sa vybrali na návštevu k našej kamarátke Tami presvedčiť sa či vie tak dobre variť ako písať :).

Navarila nám čajík z bazových kvetov a tentoraz sme iba sledovali ako niekto iný varí pre nás.

Ako prvý chod nám Tami pripravila vegetariánsku verziu thajskej kokosovej polievky Tom kha gai. Prezradila nám, že po návšteve v Thajsku si ju snažila zopár krát pripraviť aj sama. Po ôsmych pokusoch sa podarilo nájsť tie správne kombinácie chutí a musíme potvrdiť, že je naozaj vynikajúca.

Závan Thajska


Recept pre 4 osoby

Potrebujeme:

  • citrónovú trávu (asi 2 kusy)
  • zázvor (cca 8 cm)
  • kokosový krém (400 ml)
  • cca 4 sušené alebo zavárané limetkové listy kaffir (sušené dostaneme kúpiť aj v Tescu)
  • 1 kocku zeleninového bujónu
  • 1/2 limetky
  • 1/2 l vody
  • čerstvú zeleninu:4 menšie mrkvy, 8 menších šampiónov, 1 zelenú papriku, 2 jarné cibuľky, 6 menších cherry paradajok
  • čerstvý koriander
  • sušené chilli fliačky
  • soľ, korenie
  • ryžové rezance

Na troške oleja osmažíme kúsky rozobratej citrónovej trávy a zázvor nakrájaný na väčšie kolieska (viď obrázok). Osolíme, okoreníme a restujeme asi 5 minút na miernom ohni. Pridáme podľa chuti trošku chilli fliačkov a sušené alebo zavárané limetkové listy. Zavárané limetkové listy dostaneme kúpiť napr. v špecializovanom obchode na ázijskú kuchyňu na Bajkalskej ulici v Bratislave, alebo sušené listy sú k dostaniu aj v Tescu (stoja okolo 2 EUR).  Pridáme kokosový krém, ktorý má výraznejšiu chuť ako kokosové mlieko, ďalej 1 kocku zeleninového bujónu, dolejeme asi pol litrom vody, vytlačíme pol limetky a necháme asi 10 minút pri miernej teplote variť.

Kým sa nám polievka varí namočíme ryžové rezance na 10 minút do vlažnej vody. Potom ich uvaríme v osolenej vode podľa návodu. Musíme dávať pozor aby sa nám nerozvarili.

Medzi tým si očistíme a nakrájame čerstvú zeleninu: mrkvu, papriku, cherry paradajky, olúpané šampióny, mladú cibuľku (viď foto).

Očistenú zeleninku pridáme do uvarenej polievky a necháme cca 10 min dojsť (už nevaríme!). Servírujeme s ryžovými rezancami a čerstvým koriandrom.

♥

 

Medzi jedlami sme samozrejme prekecali hodiny, tak reálne nevieme odhadnúť koľko príprava našich  receptov trvala. Ale každopádne sme na čo to pospomínali a samozrejme počúvali dobrú hudbu. To pri varení musí byť. Je to taký náš rituál. Dnes to bola Feist.

 

Barbora a Tami

S Tami sa poznáme už 9 rokov a je to človiečik ktorého mám nesmierne rada. Čo sa týka kulinárskych spomienok, Tami mi pri našich spoločných obedoch často krát vykladala svoje predstavy, ako chce napísať netradičnú kuchársku knihu keďže v kuchyni vždy rada experimentovala … Taktiež mala premyslený celý koncept, dokonca sa mi marí, že aj začala písať. Nakoniec tri knižky už vydala, ale o receptoch ani chýru ani slychu. Ale ktovie, možno nás v budúcnosti prekvapí 🙂 Dva recepty by sme už predsa mali…

 

Cukinové rolky so zemiakovými balíčkami

 

:)Recept pre 4 osoby

Potrebujeme:

  • 8 zemiakov
  • 2 cukiny
  • plátkový údený syr
  • 4 vetvičky rozmarínu
  • maslo
  • cesnak
  • soľ a korenie
  • chilli fliačky
  • olivový olej
  • rukolu
  • balsamicovú redukciu
  • mangovú polevu (dostaneme kúpiť v Julius Meinl v Rakúsku / nemusíme použiť )
  • papier na pečenie
  • motúzik

 

Rúru si predhrejem na 200 stupňov. Z papiera na pečenie si odstrihneme dva väčšie štvorce a na každý poukladáme kocky nakrájaných neošúpaných zemiakov. Na každú kôpku zemiakov uložíme po 2 rozobraté vetvičky rozmarínu, po 4 neošúpané strúčiky cesnaku, dostatočne veľké plátky masla (nešetriť 🙂 ), okoreníme a osolíme. Balíčky zviažeme motúzikom a dáme cca na hodinu piecť do vyhriatej rúry.

Cukinu umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Do väčšej misky si pripravíme zmes v ktorej budeme marinovať cukinu: 3 lyžice olivového oleja,  2 strúčiky cesnaku, chilli fliačky, soľ a korenie.

Cukinu si na vyhriatej panvici na oleji predsmažíme aby zmäkla a dalo sa s ňou pracovať. Na každý kúsok poukladáme po dva plátky údeného syra, stočíme do slimáčika a prichytíme špáratkom aby sa nám nerozpadol. Takto pripravené cukiny si naukladáme na pekáč alebo do janskej misy a pečieme v trúbe cca 20 minúť.

Cukinové slimáčiky s opekanými zemiakmi servírujeme s rukolou preliatou balsamicovou redukciou a mangovou polevou.

 

 Prajeme Vám dobrú chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ďalšie recepty na zahryznutie:

Tradično - netradičný sviatočný zemiakový šaláť
Slaný koláč s medvedím cesnakom
Jarné slané torty- Bez mäsa_FM

Filed Under: Hlavné jedlá, Polievky, VARENIE S PRIATEĽMI Tagged With: cuketa, jarna cibulka, kokosovy krem, mrkva, paprika, rukola, ryzove rezance, sampiony, thajska polievka, udeny syr, zazvor, zemiaky

« Happy cheese
Malé, ale zázračne silné »

Comments

  1. zavan exotiky says

    06/06/2016 at 18:56

    Pozdravujem, vsetko ok, paci sa mi vasa stranka aj recepty, ale do original Tom Kha Gai nejdu ryzove rezance a ani zazvor. Ma tam ist koren galangal, ale to iste viete 😉 Radsej teda bez zazvoru, nenahradzuje original surovinu. Vela stastia a dobrych receptov.

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto sme?

Hovorí sa, že raci majú priateľský vzťah ku kuchyni. Toto „porekadlo“ môžeme potvrdiť! Obe sme račice, máme rady dobré jedlo, posedenia s priateľmi, rady experimentujeme a sme vegetariánky 🙂 Veľakrát sme sa ocitli v situácii, že sme stále dookola pripravovali rovnaké jedlá, alebo sme nevedeli, čo si zobrať do práce, keďže sa nám nechcelo každý… 

Read More »

Print Friendly, PDF & Email

Nové komentáre

  • Alena komentoval Nátierka z tekvicových semiačok
  • biteme komentoval Chrumkavý tradičný falafel
  • Jana komentoval Chrumkavý tradičný falafel
  • biteme komentoval Cukinová pizza_bez zrnka múky
  • biteme komentoval Voňavé vanilkovo-orechové rožky zo špaldovej múky

Nové príspevky

  • Rozlúčkový bite me blogpost
  • Nové špargľové recepty_Bez mäsa_FM
  • Krémová quinoa polievka zo zelenej špargle a feniklu
  • Chrumkavé polentové hranolky
  • Týždeň Zdravých raňajok s bite me * oslavujeme jeden rok

Stay connected

  • Email
  • Facebook
  • Pinterest

Obľúbené recepty & články

Copyright © 2019 · Foodie Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress