bite me

recepty z vegetariánskej kuchyne nielen pre vegetariánov

  • Home
  • O nás
  • RECEPTY
    • Hlavné jedlá
    • Raňajky
    • Malé pokrmy
    • Šaláty
    • Polievky
    • Sladučké dezerty
    • Rýchle recepty
    • Vegánske recepty
  • BLOG
  • POTULKY
  • Bez mäsa_FM

Šošovicové guličky z 2 ingrediencií, s chrumkavou pečenou kapustou

05/04/2016 by biteme 4 komentáre

Šošovicové guličky sa dajú pripraviť na veľa rôznych spôsobov, ale ak máte radi jednoduchosť, tento recept na ktorého základ potrebujete iba červenú šošovicu a tofu sa vám určite zapáči. V kombinácii s pečenou červenou kapustou s vlašskými orechmi vytvárajú lahodnú kombináciu chutí.

Šošovicové guličky sú výborné aj s listovým šalátom a klíčkami alebo v pita chlebe s jogurtovým dresingom na spôsob falafel-u.

sosovicove gulicky s pecenou kapustou3

Recept pre 3 osoby

Potrebujeme:

na šošovicové guličky

  • 150 g červenej šošovice
  • 1 balenie údeného tofu
  • 1 červenú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • za hrsť nasekanej petržlenovej vňate (môžete použiť aj sušenú)
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/4 ČL chilli prášku
  • soľ a čierne korenie

na pečenú kapustu

  • 1 stredne veľkú hlávku červenej kapusty
  • 70 g vlašských orechov
  • 1 PL medu alebo javorového sirupu ak ste vegáni
  • 1 ČL sušenej červenej mletej papriky
  • 1/2 ČL mletého kmínu
  • soľ a čierne mleté korenie
  • olivový olej

Červenú kapustu očistíme od vrchných šupiek, rozkrojíme na polovicu a nakrájame na pásiky široké cca 3-4 cm. Rozprestrieme ich na plech, na papier na pečenie. Kapustu osolíme, okoreníme, pridáme 1 ČL mletej sušenej papriky, 1/2 ČL mletého kmínu, pokvapkáme olivovým olejom a dobre všetko spolu premiešame. Pečieme v rozohriatej trúbe na 220 stupňov približne 20- 25 minút alebo kým nezačne kapusta chytať chrumkavé okraje. Na záverečné 2 minúty kapustu polejeme cca 1 PL medu.

cervena kapusta

cervena kapusta pred pecenim

Keď je kapusta upečená, na suchej panvici minútku opražíme vlašské orechy nalámané na menšie kúsky a vmiešame do kapusty. Kapusta je krásne chrumkavá, jemne nasládlá a zároveň pikantná. Božská chuť.

pecena cervena kapusta s orechmi

Na šošovicové guličky si uvaríme šošovicu (max.15 min. vo vriacej vode). Necháme je poriadne odkvapkať a zmiešame ju s rozdrobeným tofu, na drobno nakrájanou červenou cibuľkou, pretlačeným cesnakom, nasekanou petržlenovou vňaťkou, 2 PL olivového oleja, 1/2 ČL kurkumy, 1/4 ČL chilli prášku, čiernym mletým korením a soľou. Ak by ste chceli mať guličky hutnejšie, primiešajte do zmesi 3 PL strukovinovej múky. Vytvarujte guličky vo veľkosti golfovej loptičky a naukladajte ich na plech, na papier na pečenie. Zvrchu ich potrite troškou oleja a pečte pri 200 stupňoch približne 20-25 minút. Ak dáte guličky piecť spolu s kapustou, nastavte teplotu na približne 210 stupňov a v polke pečenia prestriedajte plechy.

sosovica_gazdovia

sosovicove gulicky s pecenou kapustou2

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ďalšie recepty na zahryznutie:

Vyprážaný karfiol so zemiakovou kašou
Cukinové muffiny s oranžovým pyré a cviklovým carpacciom
Vysmážaná hliva v cícerovom cestíčku

Filed Under: Hlavné jedlá, Malé pokrmy, Vegánske recepty

« Ľahké jarné jedlá- Bez mäsa_FM
Medvedie palacinky z medvedieho cesnaku »

Comments

  1. Ľubica says

    07/04/2017 at 9:56

    Tá pečená kapusta je neskutočná 🙂 a s tými šošovicovými guličkami je to celé mňam. Ďakujem za inšpiráciu 🙂

    Odpovedať
    • biteme says

      13/04/2017 at 12:59

      🙂

      Odpovedať
  2. Evka says

    25/04/2017 at 18:30

    Da sa to vymenit aj za bielu kapustu?

    Odpovedať
    • biteme says

      25/04/2017 at 19:38

      Evka, bielu sme este neskusali, ale urcite bude aj ta dobra.

      Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto sme?

Hovorí sa, že raci majú priateľský vzťah ku kuchyni. Toto „porekadlo“ môžeme potvrdiť! Obe sme račice, máme rady dobré jedlo, posedenia s priateľmi, rady experimentujeme a sme vegetariánky 🙂 Veľakrát sme sa ocitli v situácii, že sme stále dookola pripravovali rovnaké jedlá, alebo sme nevedeli, čo si zobrať do práce, keďže sa nám nechcelo každý… 

Read More »

Print Friendly, PDF & Email

Nové komentáre

  • Alena komentoval Nátierka z tekvicových semiačok
  • biteme komentoval Chrumkavý tradičný falafel
  • Jana komentoval Chrumkavý tradičný falafel
  • biteme komentoval Cukinová pizza_bez zrnka múky
  • biteme komentoval Voňavé vanilkovo-orechové rožky zo špaldovej múky

Nové príspevky

  • Rozlúčkový bite me blogpost
  • Nové špargľové recepty_Bez mäsa_FM
  • Krémová quinoa polievka zo zelenej špargle a feniklu
  • Chrumkavé polentové hranolky
  • Týždeň Zdravých raňajok s bite me * oslavujeme jeden rok

Stay connected

  • Email
  • Facebook
  • Pinterest

Obľúbené recepty & články

Copyright © 2019 · Foodie Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress