Vegan/Vegetarian

Šošovicové guličky z 2 ingrediencií, s chrumkavou pečenou kapustou – recept

Šošovicové guličky sa dajú pripraviť na veľa rôznych spôsobov, ale ak máte radi jednoduchosť, tento recept na ktorého základ potrebujete iba červenú šošovicu a tofu sa vám určite zapáči. V kombinácii s pečenou červenou kapustou s vlašskými orechmi vytvárajú lahodnú kombináciu chutí.

Šošovicové guličky sú výborné aj s listovým šalátom a klíčkami alebo v pita chlebe s jogurtovým dresingom na spôsob falafel-u.

Recept pre 3 osoby

Potrebujeme:

na šošovicové guličky

  • 150 g červenej šošovice
  • 1 balenie údeného tofu
  • 1 červenú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • za hrsť nasekanej petržlenovej vňate (môžete použiť aj sušenú)
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/4 ČL chilli prášku
  • soľ a čierne korenie

na pečenú kapustu

  • 1 stredne veľkú hlávku červenej kapusty
  • 70 g vlašských orechov
  • 1 PL medu alebo javorového sirupu ak ste vegáni
  • 1 ČL sušenej červenej mletej papriky
  • 1/2 ČL mletého kmínu
  • soľ a čierne mleté korenie
  • olivový olej

Červenú kapustu očistíme od vrchných šupiek, rozkrojíme na polovicu a nakrájame na pásiky široké cca 3-4 cm. Rozprestrieme ich na plech, na papier na pečenie. Kapustu osolíme, okoreníme, pridáme 1 ČL mletej sušenej papriky, 1/2 ČL mletého kmínu, pokvapkáme olivovým olejom a dobre všetko spolu premiešame. Pečieme v rozohriatej trúbe na 220 stupňov približne 20- 25 minút alebo kým nezačne kapusta chytať chrumkavé okraje. Na záverečné 2 minúty kapustu polejeme cca 1 PL medu.

Keď je kapusta upečená, na suchej panvici minútku opražíme vlašské orechy nalámané na menšie kúsky a vmiešame do kapusty. Kapusta je krásne chrumkavá, jemne nasládlá a zároveň pikantná. Božská chuť.

Na šošovicové guličky si uvaríme šošovicu (max.15 min. vo vriacej vode). Necháme je poriadne odkvapkať a zmiešame ju s rozdrobeným tofu, na drobno nakrájanou červenou cibuľkou, pretlačeným cesnakom, nasekanou petržlenovou vňaťkou, 2 PL olivového oleja, 1/2 ČL kurkumy, 1/4 ČL chilli prášku, čiernym mletým korením a soľou.

Ak by ste chceli mať guličky hutnejšie, primiešajte do zmesi 3 PL strukovinovej múky. Vytvarujte guličky vo veľkosti golfovej loptičky a naukladajte ich na plech, na papier na pečenie. Zvrchu ich potrite troškou oleja a pečte pri 200 stupňoch približne 20-25 minút. Ak dáte guličky piecť spolu s kapustou, nastavte teplotu na približne 210 stupňov a v polke pečenia prestriedajte plechy.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang