Vegan/Vegetarian

Tekvicové podkovičky alebo pečená tekvica v trojobale – recept

Vyzerá presne ako vysmážaný kapor, len je to moooc chutná, vegetariánska vysmážaná tekvica. Dá sa z nej spraviť aj recept vegánsky ak na miesto vajíčok použijete mleté ľanové semiačka. 1 vajíčko = 1 PL mletých ľanových semiačok + 3 PL vlažnej vody. Necháme 5-7 minút odstáť a môžete obaľovať.

Obalenú tekvicu pečieme na plechu, čiže nie je tučná a nasiaknutá olejom, ale chutná voňavá a chrumkavá. Servírujeme buď s tradičným zemiakovým šalátom s obyčajnou alebo vegánskou majonézou, alebo zemiakovým šalátom s tekvicovým olejom.

Recept pre 3-4 osoby

Na vysmážanú tekvicu potrebujeme:

  • 1/2 stredne veľkej hokaido tekvice
  • 3 vajíčka alebo 3 PL ľanových semiačok a 9 PL vlažnej vody v prípade vegánskej varianty
  • hladkú špaldovú múku
  • strúhanku (my sme použili strúhanku z bio pekárne z Dunajskej Lužnej ktorú nájdete aj vo vybraných bioobchodíkoch. Je vyrobená pomletím usušených bio špaldových celozrnných výrobkov.)
  • soľ
  • papier na pečenie
  • olivový olej

Tekvicu rozkrojíme na polovicu a nakrájame na mesiačiky.

Do troch tanierov si pripravíme

  • 1. múku
  • 2. vymiešané osolené vajíčka (nemusíme potom soliť tekvicu)
  • 3. strúhanku

Tekvicu najprv obalíme v múke, potom vo vajíčku, v strúhanke, vo vajíčku a opäť v strúhanke. V strúhanke teda obaľujeme dva krát aby mala tekvica dostatočnú krustu. Pri obaľovaní totiž menej chytá ingrediencie ako napríklad taký baklažán alebo cukina.

Podkovičky naukladáme na plech, na papier na pečenie a jemne polejeme alebo postriekame olivovým olejom (ak máte k dispozícii olej v spreji). Pečieme pri 190 stupňoch približne 30 minút, do zlatova. Tekvica krásne zmäkne. Chutí sladučko a v spojení s dobrým zemiakovým šalátom je to čistý foodporn.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang