Vegan/Vegetarian

Tofu špíziky s arašidovou omáčkou – recept

Recept pre 4 osoby

Potrebujeme:

  • Na špíziky:
  • 300 g tofu
  • 3 lyžice sladkej sójovej omáčky
  • 20 ml kokosového mlieka (z konzervy)
  • 1 čajová lyžička mletého koriandru
  • 2 čajové lyžičky hnedého cukru
  • asi 2cm kúsok čerstvého zázvoru
  • Na omáčku:
  • 150 g nesolených opražených arašidov
  • 2 čajové lyžičky hnedého cukru
  • 300 ml kokosového mlieka (z konzervy)
  • 3 cm kúsok čerstvého zázvoru
  • 1 lyžicu sladkej sójovej omáčky
  • šťavu z 1/2 limetky
  • soľ
  • Okrem toho:
  • špajdle
  • (šalátovú uhorku na dekoráciu)
  • ryžu (ja mám k tomuto receptu najradšej Basmati ryžu)

Ak máte tofu radšej také pevnejšie (tzv. pressed tofu), je dobré si ho pred prípravou odvodniť. Je to veľmi jednoduché: Tofu položíte medzi dva taniere a zaťažíte ťažkou knihou. Takto ho necháte približne 40 min. – ako na to, si môžete pozrieť aj v tomto krátkom videu.

Kým sa tofu odvodňuje, pripravíme si marinádu: Nastrúhaný zázvor zmiešame s kokosovým mliekom, sójovou omáčkou, cukrom a mletým koriandrom a všetko dobre premiešame. Tofu nakrájame na kocky, tak aby sme ich vedeli napichnúť na špajdle. Vložíme ich do marinády a necháme marinovať približne 20 min. V tomto čase môžeme dať variť ryžu a pripraviť arašidovú omáčku.

Arašidy nakrájame alebo pomelieme na veľmi malé kúsky, zmiešame s kokosovým mliekom, nastrúhaným zázvorom, cukrom a dáme variť, pokiaľ nám omáčka nezhustne (cca. 5 min). Ochutíme sójovou omáčkou, soľou a limetkovou štavou.

Tofu napichneme po troch kúskoch na špajdlu a do zlatista opečieme na oleji na panvici. Podávame s ryžou, poliate arašidovou omáčkou s čerstvým plátkom uhorky.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang