Vegánsky syr je určený najmä pre ľudí, ktorí z akéhokoľvek dôvodu prestali jesť živočíšne výrobky a pritom sa nechcú vzdať syrovej chute alebo jedál, kde je pre nich syr dôležitý. Napríklad pizza bez syra? Áno, dá sa, ale nalejme si čistého vína :D….. Cestoviny s „parmezánom“ milujeme a chvalabohu vieme, že máme možnosť dať si „jeho náhradu“ aj keby sme sa stali vegánkami. Aj keď musíme povedať, že väčšina receptov v našej kuchyni už vegánska je.
Vypočujte si záznam o vegánskom syre, z vysielania Bez mäsa_FM s Barborou:
Dostaneme kúpiť už aj vegánsku mozarellu, cheddar, fetu, bylinkové syry. Výber je naozaj široký a aj chuťovo rozmanitý. Ale zloženie syra od takého aký si kúpite v obchode a od toho, ktorý si dokážeme doma vyrobiť sa dosť líši. Kvalitný kúpený syr má rôzne zloženia a naozaj nepotrebuje obsahovať kopec zložiek a hlavne chemických prísad a farbív. Chutnali sme ich viacero a napríklad klasický vegánsky syr obsahoval iba: vodu, kokosový olej (23%), modifikovaný škrob, škrob, morskú soľ, vegánsku arómu, olivový extrakt, vitamín B12, farbivo: beta-karotén. Taký vegánsky parmezán už obsahoval aj: ryžové bielkoviny. Na tieto poklady sme narazili v jednom úžasnom obchode v Bratislave menom Vegana. Vraj už existuje aj v Košiciach a má aj svoju verziu internetového obchodu: vegana.sk.
Čo je pre úplne fascinujúce obchod vlastní iba 21 – ročný a veľmi inšpiratívny mladý muž menom Matúš Lazar. Starostlivo vyberá každý jeden produkt, ktorý v obchode má a to ich je už okolo 5000. Je príjemné vedieť, že existuje obchod v ktorom nájdete samé dobré veci, bez palmového oleja,… a nemusíme tráviť čas čítaním etikiet, lebo to Matúš robí za nás :).
Cheddar sa lepšie roztopil na chlebíku. Tip, keby ste hľadali „syr“ na zapekanie.
Domáca výroba vegánskych syrov
Po domácky vyrobený syr sa bežne robí z orechov, sóje, či sójového mlieka.
Treba povedať, že v tejto sfére sme úplné začiatočníčky, ale o to viac sme nadšené a odhodlané vyskúšať čo najviac receptov a kombinácií.
Taká tajná prísada, ktorá dodá domácemu vegánskemu „syru“ syrovú arómu je lahôdkové droždie, ktoré je mimochodom veľmi vzácna potravina pre vegetariánov kvôli jeho obsahu vitamínov skupiny Ba taktiež obsahuje veľmi kvalitné bielkoviny. Takého droždie nie je vhodné na pečenie, lebo nekysne. Pozor na to, dá sa na ňom vybudovať celkom slušná závislosť :D.
Vegánsky syr s použitím kešu orechov
Potrebujeme:
- 200 g kešu orechov (ktoré necháme cez noc namočené vo vode)
- 6 sušených paradajok nakadaných v oleji alebo 6 ks sušených paradajok predmočených cez noc vo vode
- 50 ml šťavy z citrónov
- 50 ml olivového oleja
- 30 g lahôdkového droždia
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL červenej sladkej mletej papriky
Orechy aj paradajky (ak sme ich mali namočené vo vode) zlejeme a premiestime do mixéra spolu s ostatnými surovinami. V podstate už teraz by sme si mohli užívať syrovú nátierku, ale pre lepšiu konzistenciu zmes premiestnime do gázy alebo tenkej utierky, ktorú zviažeme do mešteka a v miske so sitkom necháme aspoň 7 hodín odpočívať v chladničke. V sitku preto, lebo zvykne prekvapkať prebytočná tekutina. Ako môžete vidieť na fotke, náš syr sa pekne usadil a má oveľa lepšiu konzisntenciu. Opäť, aj teraz už je prudko konzumovateľný, ale my sme si ho ešte vylepšili, vytvarovali sme ho do guľatého (bochníkového) tvaru a dali vysušiť pri 70 stupňoch do trúby. Pobudol tam asi 10 hodín a vytvorila sa na ňom pekná kôrka a vnútri ostal roztierateľný. Skoro ako syr brie :). Dá sa piecť aj pri vyššej teplote, avšak v tom prípade ho budete mať doslova upečený. Ale aj tak dobre.
Inšpirácia od Laura Miller.
Vegánsky parmezán
- 40 g lúpaných mandlí (výborná je aj kombinácia 20 g mandlí a 20 g kešu orechov)
- 1 PL lahôdkového droždia
- ½ ČL soli
- sušený cesnak alebo sušená cibuľa (nemusí byť, ale dodá „parmezánu“ šmrnc)
Toto je super turbo rýchly recept. Všetky suroviny dáme do mixéra, vymixujeme a hotovo. Konzistenciu si môžete všimnúť hore na fotografii. Okom by sme ho od ozajstného parmezánu veru nerozoznali.
Recept na domáci „syrový dip“
Určite poznáte kinové tortilla chipsy s paradajkovou salsou a syrovým dipom. Tak toto je akože ten syrový, len omnoho zdravší a chutnejší :). Ak by ste si chceli pripraviť aj domáce chipsy, tak recept nájdete: TU.
- 2 menšie cukiny (olúpané a nakrájané na väčšie kúsky)
- 1 PL citrónovej šťavy
- 50 g kešu orechov (ktoré sme nechali 2 hodinky alebo cez noc namočené vo vode)
- soľ
- červená paprika
- kurkuma
- chilli
- cesnak
Najprv dáme do mixéra 1 PL citrónovej šťavy, koreniny a cukinu a dobre vymixujeme. Pridáme kešu oriešky, ktoré sa nám predtým namáčali vo vode. Namočené orechy obsahujú viacej cenných látok, ktoré zo seba uvoľnia práve počas namáčania. Recept zafunguje aj bez namáčania, ale takto bude dip ešte krémovejší.
Pre syrovejšiu chuť môžeme doplniť o lahôdkové droždie, ktoré pridáme k mixovaniu.
Pozn.: cukinu bežne nešúpeme, ale v tomto recepte áno, inak by sme nezískali takúto peknú farbu.
Prajeme vám dobrú chuť a zážitkov pri testovaní.
Barbora & Mimi
ako chuti prosim ten violife syr? ja som si raz od nich kupila „parmezan“ a bolo to tak odporne, ze som ho cely vyhodila a to stal asi 6 alebo 7 eur… (som bezkazeinova, inak by som si dala normalny :P). aby ste si nemysleli, ze neviem do coho idem, bezne si kupujem rastlinne, kokosove jogurty, psenove.. cize viem ze to nie je uplne vonco, ale doteraz mi vzdy vsetko chutilo okrem veganskeho parmezanu.. dakujem za odpoved 🙂
No, mne osobne velmi chuti a dokonca aj kamaratom, ktorym som ho davala chutnat, tiez. Verim teda, ze Ti tiez zasmakuje :). A vegansky parmezan si vyrabam zasadne doma z mandli. Recept najdes v clanku. Ten bol pre mna velkym osobnym objavom :). Daj potom vediet, ako si pochodila s Tvojou degustaciou. Barbora.