bite me

recepty z vegetariánskej kuchyne nielen pre vegetariánov

  • Home
  • O nás
  • RECEPTY
    • Hlavné jedlá
    • Raňajky
    • Malé pokrmy
    • Šaláty
    • Polievky
    • Sladučké dezerty
    • Rýchle recepty
    • Vegánske recepty
  • BLOG
  • POTULKY
  • Bez mäsa_FM

Voňavé vanilkovo-orechové rožky zo špaldovej múky

23/12/2013 by biteme 5 komentárov

Receptov na vanilkové rožteky je naozaj neúrekom. Každá babička má v zošite iný recept a o internete nehovoriac. Rozhodli sme sa preto o pokus. Minulý rok nám jeden nevyšiel, kedy sme miesto práškového cukru pridali hnedý a akosi nám potom škrípal pod zubami. Ten tohtoročný je zo špaldovej múky, miesto cukru sme použili med a pridali ovsené vločky. Ešte nás napadlo miesto masla pridať kokosový tuk, ale to snáď až o rok 🙂

vanilkove rozky4
Na cca 40 rožtekov potrebujeme:

  • 330 g špaldovej múky
  • 250 g masla
  • 100 g mletých orechov
  • 3 veľké lyžice medu
  • polovicu vanilkového lusku
  • vanilkový cukor a mleté orechy na obaľovanie
  • papier na pečenie

Z preosiatej múky, masla nakrájaného na kocky, orechov, medu a vanilkového lusku rukami vytvarujeme hmotu, ktorú odložíme na hodinu do chladničky.

Zo stuhnutej hmoty potom po kúskoch tvarujeme rohlíčky. My sme si najprv medzi dlaňami vytvarovali guličku, ktorú sme potom taktiež medzi dlaňami vytvarovali do šulčeka, keďže sa nám cesto na pracovnej ploche lepilo. Zo šulčeka sa nakoniec stane rohlíček a takto vytvarované ich ukladáme na papier na pečenie. Na jeden plech sa nám ich zmestilo 15. (Cesto vrátime vždy naspäť do chladničky, kým čakáme na uvoľnenie rúry.)

Rúru predhrejeme na 180 stupňov a rohlíčky pečieme kým nechytia zlatistú farbu. Pozor tým, že sme použili med, budú sa rohlíčky piecť trošku kratšie.

Čím skôr po vytiahnutí z rúry ich obalíme v zmesi vanilkového cukru a mletých orechov.

Mňam 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ďalšie recepty na zahryznutie:

Vzrušujúce Valentínske menu
Melónové recepty a ako si vybrať ten správny
Proteínové tyčinky

Filed Under: Sladučké dezerty

« Baklažánové stromčeky v mandľovo-sezamovej kruste s ľahkým zemiakovým šalátom
Potulky predvianočnou Viedňou »

Comments

  1. Petra says

    11/08/2014 at 11:33

    Preco zo spaldovej muky? Psenicna muka nie je vegetarianska??

    Odpovedať
    • biteme says

      28/08/2014 at 9:20

      Ahoj Petra. Jasné, že je 🙂 Špalda je prastarý druh nešľachtenej pšenice a chutí trošku orieškovo. Tento recept sa dá pripraviť aj s „normálnej“ pšeničnej múky.

      Odpovedať
  2. EVA says

    07/01/2016 at 14:09

    Ahojte zienky, robila som ich tieto Vianoce a boli uuuuuzasneeee. Okrem medu som dala aj trochu agavoveho sirupu, boli ozaj vyborne, hlavne nie prilis vysusene. Dakujem velmi pekne za recept 🙂

    Odpovedať
  3. Alica says

    03/08/2017 at 10:04

    Jedna mala otazocka: da sa pouzit spaldova polohruba muka ci ma byt hladka? Nevyznam sa v tom. Dakujem za odpoved 🙂

    Odpovedať
    • biteme says

      22/08/2017 at 20:08

      Alica, najlepšie je použiť hladkú múku. Skúšala som už aj celozrnnú, ale vtedy sa rožteky rozpadávali :). Barb

      Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto sme?

Hovorí sa, že raci majú priateľský vzťah ku kuchyni. Toto „porekadlo“ môžeme potvrdiť! Obe sme račice, máme rady dobré jedlo, posedenia s priateľmi, rady experimentujeme a sme vegetariánky 🙂 Veľakrát sme sa ocitli v situácii, že sme stále dookola pripravovali rovnaké jedlá, alebo sme nevedeli, čo si zobrať do práce, keďže sa nám nechcelo každý… 

Read More »

Print Friendly, PDF & Email

Nové komentáre

  • Alena komentoval Nátierka z tekvicových semiačok
  • biteme komentoval Chrumkavý tradičný falafel
  • Jana komentoval Chrumkavý tradičný falafel
  • biteme komentoval Cukinová pizza_bez zrnka múky
  • biteme komentoval Voňavé vanilkovo-orechové rožky zo špaldovej múky

Nové príspevky

  • Rozlúčkový bite me blogpost
  • Nové špargľové recepty_Bez mäsa_FM
  • Krémová quinoa polievka zo zelenej špargle a feniklu
  • Chrumkavé polentové hranolky
  • Týždeň Zdravých raňajok s bite me * oslavujeme jeden rok

Stay connected

  • Email
  • Facebook
  • Pinterest

Obľúbené recepty & články

Copyright © 2018 · Foodie Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress