Vegan/Vegetarian

Vysmážaná hliva v cícerovom cestíčku – recept

Hliva ustricová je považovaná za elixír mladosti, je vhodná na posilnenie imunity a má veľa, veľa iných svetlých stránok. Hliva sa dá ľahko vypestovať aj doma. Existuje viacero spôsobov ako na to a internet je už plný návodov.

V tomto období však čerstvú hlivu dostať stále kúpiť na trhu, aj v obchodoch. Hliva rastie v trsoch na stromoch alebo na substrátoch, či slame a vzhľadom aj farbou pripomína ustrice. Zaujímavé pre nás vegetariánov je, že hliva ustricová má vysoký obsah bielkovín a hovorí sa jej aj „lesné mäso“.

Našu vysmážanú hlivu sme si pripravili v cícerovom cestíčku, recept je teda bezlepkový a podľa nás veľmi vhodný aj na vianočný sviatočný stôl.

Recept pre 4 osoby

  • 450 – 500 g čerstvej hlivy

Na cestíčko potrebujeme

  • 200 g cícerovej múky
  • 4 zarovnané PL mletých ľanových semiačok
  • 340 ml vlažnej vody
  • 1 PL soli
  • 3-4 PL čierneho sezamu

Múku zmiešame s pomletými ľanovými semiačkami, vodou, soľou a čiernym sezamom. Vymiešame metličkou na šľahanie a necháme 10 minút odstáť. Za tento čas absorbuje ľanová múka vodu a zmes zhustne. Aj vďaka ľanovým semiačkami, ktoré cestíčku nielen dodajú chuť, ale zastúpia úlohu vajíčka. Kúsky hlivy potom obaľujeme v cestíčku a smažíme na olivovom oleji.

Väčšie kúsky hlivy bývajú trošku poohýbané, tak tie pri vysmážaní, keď ich už otočíte na druhú stranu pritlačte vareškou, či !prevracačkou“ a chvíľu pridržte. Tak sa pekne vyrovnajú a neohnú sa späť.

Druhá a diétnejšia varianta prípravy je pečenie hlivy v rúre. Obalené kúsky hlivy umiestnime na plech, na papier na pečenie a pri 180 stupňoch ju pečieme približne pol hodinku.

Dva servírovacie návrhy:

  • s zelerovými či batátovými hranolkami, dipom z krémového kozieho syra a jogurtu a bazalkou a polníčkom
  • hlivový sandwich – kúsky chlebíka otoastujeme. Spodný natrieme paradajkovým pestom, poukladáme naň kápie, ktoré sme nakrájali na prúžky a orestovali na panvici s olivovým olejom až do zmäknutia, na ne položíme malé kúsky našej osmaženej hlivy, ako ďalšie poukladáme kyslé uhorky, taktiež nakrájané na tenké prúžky, plátok paradajky a nakrájaný ľadový šalát. Myslíme si, že sandwich je už takto dosť šťavnatý, ale môžeme ho ešte ozvláštniť kyslou smotanou alebo vegánskou majonézou, ak chceme mať recept čislo vegánsky.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang