Hlavné jedlá

Domáce ravioli s krémovou plnkou a šťavnatou rajčinovou omáčkou – recept

Potrebujeme

Na cesto:

  • 500 g hladkej alebo špaldovej múky (na fotkách uvidíte oba druhy)
  • 5 vajíčok (z podstieľkového chovu alebo voľného výbehu)

Na plnku:

  • 1 balenie ricotty (250 g)
  • za hrsť vlašských orechov
  • za hrsť baby špenátu
  • 4 – 5 sušených rajčín
  • soľ

Na omáčku:

  • 10 väčších rajčín
  • 2 strúčiky cesnaku *
  • 1 väčšiu cibuľu *
  • soľ
  • korenie *
  • muškátový oriešok *
  • olivový olej

Okem toho:

  • bazalku *
  • tvrdý syr parmezánového typu ( napr. Džiugas)
  • väčšiu srdiečkovú formičku

Začneme s prípravou cesta: Do kôpky múky v strede vytvarujeme priehlbinku, pridáme do nej vajíčka a vidličkou pomaličky do vajíčok vmiešavame múku, potom ručne vymiesime až kým vznikne hladké a elastické cesto (tento krok sa dá samozrejme obísť použitím kuchynského stroja).

Ak sa vám cesto zdá byť príliš tvrdé, pridajte ešte vajíčko, ak je naopak príliš lepkavé, pridajte viac múky. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 30 – 60 min. do chladničky.

Kým cesto chladničkuje, pripravíme si plnku a omáčku.

Plnka: V miske zmiešame ricottu s nasekanými orechami, na malé kúsky alebo pásiky nakrájaným špenátom, na malé kúsky nakrájanými sušenými rajčinami a dochutíme soľou.

Omáčka: Cibuľu nakrájame na malé kocky a opražíme spolu s roztlačeným cesnakom na panvici na olivovom oleji do sklovita. Rajčiny umyjeme, nakrájame na polovice a pridáme ku cibuľke. Posolíme, zakryjeme pokrievkou a pri miernej teplote necháme variť približne 45 min. Keď sú rajčiny mäkké, odstránime šupky a ponorným mixérom omáčku rozmixujeme. Nakoniec do omáčky nastrúhame trošku muškátového oriešku a ochutíme soľou a korením.

Ravioli: Kým sa varí rajčinová omáčka, vytiahneme cesto z chladničky a rozdelíme ho na dve polovice (s celým cestom sa ťažko pracuje). Začneme s jednou polovicou, tú druhú odložíme späť do chladničky. Cesto vyvaľkáme na tenko (1-2 mm) a vykrajujeme srdiečka. Na jedno srdiečko potom dáme trošku plnky, priložíme druhé srdiečko a kraje spojíme pomocou vidličky.

Táto srdiečková procedúra trvá dosť dlho, ak preto varíte pre viac ako dve osoby, odporúčame spraviť klasické štvorcové ravioli a iba pár srdiečkových, ktoré na tanieri naaranžujete na vrchnú časť. Štvorce sa robia jednoduchšie, pretože si môžete z cesta vykrojiť dlhé pásy, ktoré potom len rozrezávate (viď obrázok) a kraje sa dajú spojiť aj prstami.

Plnku môžete v štvorcoch aj zabaliť do špenátového listu (viď foto). Najdôležitejšie avšak je, aby ste pracovali s tenkým cestom. Cestoviny potom krátko (cca. 5 min.) varíme v osolenej vriacej vode. 

Tip: Ak cestoviny pripravujete o deň skôr, neskladujte ich na sebe, aby sa vám nepolepili.

Ravioli servírujeme s rajčinovou omáčkou, ozdobené bazalkou a strúhaným syrom.

Kategorie:

Hlavné jedlá

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang