ZDRAVÝ „FAST FOOD“ aneb PLNENÉ DOMÁCE TORTILLA PLACKY S ZELEROVÝMI HRANOLKAMI

Priznáme sa bez mučenia, že pri pohľade na oku lahodiaci burger sa nám niekedy aj zbehnú slinky. Táto skutočnosť nás inšpirovala k trošku zdravšej a najmä vegetariánskej alternatíve “fast foodovania”. Možno na prvý pohľad zložitý recept je veľmi jednoduchý a hlavne fakt stojí za to. Veď usúďte sami :).

Domace tortillas s zelerovymi hranolkam otocenei

Základom nášho receptu sú vydarené tortilla placky.  Potrebujeme iba štyri ingrediencie. Múku, soľ, olivový olej a vodu.

Bite me tip: aby boli placky mäkkučké, postupne ako placky dávate z panvice na tanier, prikryte ho hneď ďalším, aby sa medzi taniermi vytvorila prirodzená vlhkosť a placky mohli pekne zmäkknúť.

aktívny čas prípravy cca 30 min./ 15 min. na odpočinutie cesta

Potrebujeme:

  • 250 g hladkej špaldovej múky a celozrnnej špaldovej múky – mix oboch
  • 180 ml horúcej vody z rýchlovarnej kanvice
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička soli

Všetky ingrediencie spolu spracujeme do hladkého cesta(cca 5 min.). Len si dávajte pozor, aby ste sa neobarili vriacou vodou. Po zovretí si ju nechajte trošku vychladnúť, kým cesto začnete spracovávať rukami. Cesto si rozdelíme na 4 časti z ktorých vytvarujeme guličky, ktoré necháme poprášené múkou cca 15 min. odpočinúť pod utierkou.

Guličky následne ešte trošku prepracujeme v rukách a rozvaľkáme z nich pekné placky. Tak ako nás to učili naše babičky. Vyvaľkané placky opečieme z každej strany na rozpálenej suchej panvici. Na tortille by sa mali vytvárať vzduchové bubliny. Vtedy poznáme, že ju treba otočiť a už iba chvíľu dopiecť z druhej stranky.

Panvica by mala byť správne rozpálená. Ani nie príliš horúca, ani príliš vlažná.

Tortillas8

Zelerové hranolky

aktívny čas prípravy cca 15 min./ 30 min. na pečenie

Potrebujeme:

  • 2 stredne veľké zelery
  • soľ a čierne korenie
  • olivový olej
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • papier na pečenie

Zeler očistíme a nakrájame na hranolky. Hranolky premiestnime na plech na papier na pečenie, okoreníme, pokvapkáme cca 2 pol. lyžicami olivového oleja, pridáme vetvičky rozmarínu a dobre všetko spolu premiešame. Hranolky sa lepšie upečú ak sa nebudú prekrývať. Pečieme 25-30 minút pri 220 stupňoch. Osolíme ich až na záver, aby nezvädli a neboli rozmočené.

zelerove hranolky, priprava

Slivkové chutney

aktívny čas prípravy cca 10 min./ 15 min. čas varenia

Potrebujeme

  • 350 g vykôstkovaných sliviek
  • cca 10 g zázvoru
  • 1 malú červenú cibuľu
  • 1 čajovú lyžičku mletých tmavých horčicových semiačok
  • mleté čierne korenie
  •  ¼ lyžičky chilli prášku
  • 3 pol. lyžice octu z červeného vína
  • 3 pol. lyžice medu

Všetky ingrediencie dáme do panvice a pomaly ich privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme 15 min. bez pokrievky. Zmes občas premiešame, aby sa nám nepripálila. Po vychladnutí rozmixujeme ponorným mixérom.

slivkove chutney

Jogurtový dip

aktívny čas prípravy cca 5 min.

  • 200 g hustého bieleho jogurtu
  • 1 polievková lyžica horčice
  • Za veľkú hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • Čierne korenie a soľ na dochutenie

Petržlenovú vňať nasekáme na drobno a zmiešame s ostatnými ingredienciami.

dipy2

Ostatné ingrediencie

  • 1 balenie Halloumi syra (250 g). Dostaneme kúpiť v Lidli alebo v Metre
  • 2 zrelé avokáda
  • 1 veľká červená cibuľa
  • listový šalát
  • 2 paradajky
  • citrón

pripravy, zeleninky

Príprava plnených tortilla placiek

Placku po celej ploche potrieme vopred rozmačkaným avokádom, ktoré sme dochutili troškou soli a citrónovej šťavy. Nemusíme soliť veľa, keďže Halloumi syr je sám o sebe dosť slaný. Teraz na placku poukladáme grilovaný halloumi syr (pripravuje sa bez použitia oleja. Či už ho pripravujeme na grile alebo na panvici), plátky paradajky, šalát a surovú alebo orestovanú červenú cibuľku.

Placku opatrne stočíme do rolky. Popri stáčaní ju jemne pritláčame, aby nám počas jedenia z tortilly všetko nevypadlo :).

Servírujeme s zelerovými hranolkami, slivkových chutney a jogurtovým dipom.

PS: je to boží…

tortillas s haloumi2

Print Friendly

Ďalšie recepty na zahryznutie:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>