bite me

recepty z vegetariánskej kuchyne nielen pre vegetariánov

  • Home
  • O nás
  • RECEPTY
    • Hlavné jedlá
    • Raňajky
    • Malé pokrmy
    • Šaláty
    • Polievky
    • Sladučké dezerty
    • Rýchle recepty
    • Vegánske recepty
  • BLOG
  • POTULKY
  • Bez mäsa_FM

Baklažán pre fajnšmekrov

02/11/2012 by biteme 5 komentárov

Zima je doslova pred dverami a tak dúfame, že vás poteší trošku „zimnejší“, chuťovo výrazný recept. Voňavý baklažán, šalotky a strúčiky cesnaku marinované v lahodnej omáčke ochutenej červeným vínom nesklamú ani ako slávnostné jedlo na výnimočnú príležitosť.

Recept pre 4 osoby

Potrebujeme:

  • 2 – 3 baklažány, podľa veľkosti (cca. 600 – 700g)
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 12 šalotiek
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 halúzky rozmarínu
  • 2 VL medu
  • 100 ml suchého červeného vína
  •  1 dóza ošúpaných rajčín (400g)
  •  1 – 2 VL rajčinového pretlaku
  • 12 stredne veľkých zemiakov
  • postrúhaný parmezán

Baklažány umyjeme, nakrájame na kocky a približne 5 min. opražíme na olivovom oleji. Ak nemáte dostatočne veľkú panvicu, opražte si ich radšej na dva krát. Osolíme ich, následne zalejeme 200 ml zeleninového vývaru a na miernom ohni varíme pokiaľ sa tekutina odparí.

Šalotky ako aj cesnak očistíme a nakrájame na polovice. Šalotky spolu s rozmarínom krátko opražíme na olivovom oleji, pridáme 2 VL medu a nakrájaný cesnak.  Necháme krátko skaramelizovať, potom zalejeme červeným vínom. Pridáme baklažán, rajčiny, zvyšný bujón a necháme na miernom ohni variť, kým sa odparí väčšia časť tekutiny. Nakoniec pridáme pretlak (na zahustenie) a dochutíme soľou a korením, prípadne medom (podľa vlastného gusta).

Servírujeme s opekanými zemiakmi. My sme ich nakrájali na kolieska a keď boli hotové, posypali sme ich parmezánom a naskladali na seba. Naše dielo sa tak trošku podobalo na šikmú vežu v Pise 🙂

—–
Baklažán obsahuje predovšetkým draslík, vápnik, mangán, vitamíny skupiny B, vitamín C a železo. Baklažán ako liečivá zelenina znižuje obsah cholesterolu v krvi, podporuje činnosť pečene a pôsobí protireumaticky.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ďalšie recepty na zahryznutie:

Špagety "Carbonara" s údeným tofu
Vegánsky mega burger
chrumkavá baklažánová pizza s cícerovou múkou

Filed Under: Hlavné jedlá Tagged With: baklazan, zemiaky

« Tofu v semiačkovom kabátiku
Good „tasty“ morning »

Comments

  1. veľmi chutné says

    08/11/2012 at 12:19

    Veľmi chutný recept.
    Keď som to varil, otázka bola, či robím divinu 🙂

    Odpovedať
    • biteme says

      10/11/2012 at 17:36

      :)trošku to tak vyzerá

      Odpovedať
  2. Parmezan? says

    22/11/2012 at 14:35

    Aby to nevyzeralo, ze som prisla len kritizovat, ocenujem pekny blog a inspirativne recepty 🙂 ale mam jednu malu vyhradu; ked uz sa nachadzame na vegetarianskom blogu s vegetarianskymi receptami, nemyslite, ze je nevhodne pouzivat ako prisadu parmezan (odporucam zadat do googlu vyrazy „parmesan cheese, calf rennet, vegetarian“)?

    Odpovedať
    • biteme says

      03/01/2013 at 9:38

      Ahoj parmezan 🙂 O tomto fakte sme naozaj netusili. Nieco sme si uz precitali a urcite si este precitame. Urcite stoji za to, aby sme tomuto venovali clanok na nasom blogu. Dakujeme Ti velmi pekne.

      Odpovedať
      • Anonym says

        11/01/2013 at 17:41

        ziadny problem 😉

        Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto sme?

Hovorí sa, že raci majú priateľský vzťah ku kuchyni. Toto „porekadlo“ môžeme potvrdiť! Obe sme račice, máme rady dobré jedlo, posedenia s priateľmi, rady experimentujeme a sme vegetariánky 🙂 Veľakrát sme sa ocitli v situácii, že sme stále dookola pripravovali rovnaké jedlá, alebo sme nevedeli, čo si zobrať do práce, keďže sa nám nechcelo každý… 

Read More »

Print Friendly, PDF & Email

Nové komentáre

  • Alena komentoval Nátierka z tekvicových semiačok
  • biteme komentoval Chrumkavý tradičný falafel
  • Jana komentoval Chrumkavý tradičný falafel
  • biteme komentoval Cukinová pizza_bez zrnka múky
  • biteme komentoval Voňavé vanilkovo-orechové rožky zo špaldovej múky

Nové príspevky

  • Rozlúčkový bite me blogpost
  • Nové špargľové recepty_Bez mäsa_FM
  • Krémová quinoa polievka zo zelenej špargle a feniklu
  • Chrumkavé polentové hranolky
  • Týždeň Zdravých raňajok s bite me * oslavujeme jeden rok

Stay connected

  • Email
  • Facebook
  • Pinterest

Obľúbené recepty & články

Copyright © 2019 · Foodie Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress